Reactualizat la:

Războiul gunoaielor din Timișoara continuă. ADID îi răspunde primarului Robu

Războiul gunoaielor din Timișoara continuă. ADID îi răspunde primarului Robu © foto: arhiva
Scris de Bogdan Marta - Schimb de replici în prag de an nou, pe Facebook, între primarul Nicolae Robu și ADID. În timp ce primul dă vina pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș pe situația din oraș, asociația îi răspunde edilului-șef că nu a reușit să găsească la timp un operator de salubrizare stradală.

Rectifica

Vă reamintim că, de câteva zile, primarul Nicolae Robu dă vina pe ADID, PSD, presă și timișoreni pentru halul în care a ajuns Timișoara în această perioadă. Orașul este sufocat de gunoaie, însă primarul face apel la răbdare și promite că va rezolva această situație la începutul anului viitor, deși nu se consideră răspunzător pentru modul în care arată municipiul.

Mai exact, Robu recunoaște că Primăria Timișoara este responsabilă pentru măturatul stradal și golirea coșurilor de gunoi publice, însă nu și pentru rampele de gunoi clandestine, care, susține el, ar fi în sarcina ADID. Asta deși Primăria Timișoara este cea care a plătit aproape un milion de euro în acest an Retim – societate în care acționar este și Consiliul Local Timișoara, controlat de PNL – pentru ridicarea deșeurilor abandonate de pe străzi.

În fața atacurilor, în prag de an nou, ADID îi răspunde primarului, evident, tot pe Facebook.

„Clarificări în ceea ce privește deșeurile abandonate și rolul ADID Timiș. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș) este o asociație din care fac parte toate cele 99 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) din județul Timiș (orașe și comune) și Consiliul Județean Timiș și al cărei scop constă în implementarea proiectului finanțat prin fonduri europene, denumit Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Timiș (SIMD). ADID Timiș a desfășurat licitațiile pentru atribuirea contractelor de colectare a deșeurilor în baza unor documentații care au fost aprobate în prealabil de către toți membrii ei, asa cum este și cazul documentației aferente Zonei 1, din care face parte și municipiul Timișoara. Prin aceste contracte sunt deșeurile menajere colectate de la populație, de la agenți economici și de la instituțiile publice, precum și deșeurile voluminoase și deșeurile abandonate”, au transmis reprezentanții ADID.

Aceștia au găsit câteva explicații și pentru înmulțirea rampelor clandestine de gunoi.

„În mod particular, în cazul deșeurilor abandonate, relația contractuală este directă între municipalitate și operator (de exemplu, Primăria Municipiului Timișoara trebuie să comande și să deconteze direct operatorului RETIM colectarea unor astfel de deșeuri). La nivelul Municipiului Timișoara se întâlnește următoarea situație particulară:

• Campaniile de primăvară și de toamnă (prin care se colectau deșeurile voluminoase și deșeurile verzi: crengi, frunze etc) au fost desființate, în sensul că Primăria Municipiului nu a concesionat către un operator continuarea acestor campanii, odată cu încetarea contractului de concesiune cu RETIM (4 august 2018).

Doar deșeurile voluminoase (obiecte de mobilier, covoare, etc) sunt colectate de către RETIM, în baza contractului semnat cu ADID, prin organizarea unor campanii trimestriale. Pe durata acestor campanii, sunt amplasate containere de dimensiuni mari în locații (străzi) stabilite de către reprezentații Primăriei Municipiului Timișoara, prin Biroul de salubrizare, iar cetățenii pot aduce acest tip de deșeu în mod gratuit. Aceste locații sunt indicate atât prin intermediul presei, cât si prin afișarea lor pe site-urile PMT, ADID și RETIM

• Deșeurile abandonate au fost cuprinse în contractul semnat de ADID cu RETIM, însă este foarte important de subliniat faptul că s-a avut în vedere că acest tip de deșeu va fi colectat în mod excepțional, acesta nefiind cuprins într-un program de colectare bine stabilit, având în vedere faptul că ar fi trebuit să vorbim de cantități neglijabile”, au mai transmis cei de la ADID.

Ei punctează faptul că din luna august Primăria Timișoara nu mai organizează colectarea de deșeuri provenite din construcții, că nu mai există un operator de salubrizare stradală, după ce licitația organizată de municipalitate a eșuat, că încetarea campaniei de colectare nu a fost semnalată „cum se cuvine” și că nici colectarea deșeurilor verzi nu este delegată vreunui operator.

„În realitate, cantitățile de deșeuri abandonate colectate în această perioadă sunt extrem de mari (aproximativ 1300 tone în luna noiembrie 2018), din cauze ce nu țin nici de ADID și nici de operatorul de colectare și care bănuim sunt cauzate de următoarele aspecte:

– Începând cu luna August 2018, Primăria Municipiului Timișoara nu mai organizează colectarea gratuită de la populație a unei cantități minime de deșeuri provenite din construcții sau din demolări, iar multe dintre aceste deșeuri ajung acum în stradă;
– Nu există desemnat un operator pentru a efectua în întregime serviciul de salubrizare stradală;
– Încetarea organizării Campaniei de Toamnă nu a fost semnalată cum se cuvine de Primăria Municipiului Timișoara, lipsind o comunicare de informare eficientă a populației;
– Colectarea deșeurilor verzi nu este delegată unui operator de către PMT.

Pentru a stopa depozitarea ilegală de deșeuri este necesară implicarea autorităților locale, în special a Poliției Locale, astfel încât să fie eliminate cauzele acestor depozitări, în special prin aplicarea de amenzi”, au mai transmis cei de la ADID.

Ei mai subliniază că nu sunt răspunzători de curățenia stradală, deszăpezire sau dezinsecție și deratizare, toate aceste sarcini căzând în „curtea” Primăriei Timișoara, care în acest moment nu are un operator desemnat pentru aceste domenii.

„ADID nu are dreptul contractual să aplice amenzi celor identificați că nu respectă modul de gestionare a deșeurilor, această sarcină revenind în continuare UAT-urilor, prin aparatul propriu, Poliției locale sau altor instituții.

Totodată, dorim să precizăm că ADID nu este răspunzător de organizarea altor servicii, cum ar fi:
• Curățenia stradală;
• Gestionarea deșeurilor provenite din demolări și din construcții;
• Gestionarea deșeurilor vegetale;
• Deszăpezirea;
• Dezinsecție/deratizare.

Aceste servicii trebuie asigurate de fiecare UAT în mod individual, asigurând continuitatea lor conform legislației în vigoare.

ADID a conștientizat utilizatorii serviciului atât prin intermediul presei, cât și prin campanii de informare și conștientizare asupra modului corect de gestionare a deșeurilor, iar aceste campanii vor continua și în anul 2019.

ADID monitorizează, împreună cu reprezentanții UAT membre, modul de lucru al operatorilor de salubrizare, asigurându-se că aceștia își îndeplinesc îndatoririle conform sarcinilor asumate”, au mai transmis cei de la ADID.

Ei mai spun că Retim va colecta deșeuri abandonate indiferent de cine sunt sesizați, dar responsabilitatea este a Primăriei Timișoara.

„Operatorul RETIM a colectat deșeurile abandonate din sute de locații și le va colecta și în continuare, indiferent dacă locațiile lor sunt identificate de către Biroul de salubrizare al Primăriei Municipiului Timișoara, de ADID, de RETIM sau de către cetățeni, dar responsabilitatea legală pentru a opri acest fenomen rămâne în continuare Primăriei Municipiului Timișoara. Referitor la faptul că în perioada căderilor abundente de zăpadă în municipiul Timișoara operatorul RETIM nu a putut colectat deșeul menajer de pe unele străzi, aceasta a fost cauzată de faptul că acele străzi nu au fost deszăpezite, accesul fiind blocat și fiind astfel imposibilă intrarea autogunoierelor pentru colectare. Odată cu topirea zăpezii, s-a reluat imediat colectarea pe traseele necolectate și s-a intrat de îndată în graficul normal de colectare. De asemenea, pe toată perioada Crăciunului s-au colectat în permanență deșeuri abandonate. Cu toate acestea, ca și anterior acestei perioade, deșeurile abandonate au reapărut uneori la loc, imediat după colectare. Facem pe această cale din nou apel la cetățenii municipiului Timișoara să respecte modul de gestionare a deșeurilor deoarece fiecare dintre noi avem obligația să respectăm legislația, să respectăm mediul înconjurător și, nu în ultimul rând, să ne respectăm pe noi înșine. De asemenea, subliniem, încă o dată, faptul că Primăria Municipiului Timișoara este obligată, conform legii, să asigure continuitatea serviciilor de salubrizare, cum ar fi curățenia stradală, gestionarea deșeurilor vegetale și a deșeurilor provenite din construcții și din demolări și deszăpezirea, ceea ce, în momentul de față, nu se întâmplă sau se întâmplă doar parțial. Sperăm ca prin eforturi comune să reușim să avem un oraș curat, în care modul civilizat de gestionare a deșeurilor să fie respectat de toți cetățenii. Vă asigurăm de întregul nostru sprijin și vă stăm la dispoziție”, au concluzionat cei de la ADID.

Articole pe aceeași temă:

Aflat în concediu, primarul Nicolae Robu încearcă de câteva zile să explice timișorenilor că, de fapt, nu Primăria Timișoara este vinovată pentru gunoiul din oraș. Fără succes, însă, timișorenii umplându-i pagina cu acuzații și ironii. În fața avalanșei de reproșuri, edilul-șef al Timișoarei a decis...Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria TION Ştirile judeţului Timiş
Cale liberă spre șantierul Pasajului Solventul? Primăria Timișoara a primit terenul
Primăria Timișoara nu mai are nicio barieră în calea realizării Pasajului Solventul. Terenul pe care ar urma să [...] mai multe »
Oprirea interzisă pe Calea Martirilor pe timpul zilei! De luni se dau amenzi
Atenție, șoferi! Începând de luni, 17 iunie, nu mai aveți voie să opriți pe Calea Martirilor, pe tronsonul ce [...] mai multe »
Explozii și manevre periculoase în apus de soare, la Timișoara Air Show 2019. Publicul, mai puțin numeros
Timișorenii nu s-au mai înghesuit, ca în anii anteriori, să vadă cel mai mare miting aviatic din vestul țării. Cu [...] mai multe »
Furtuni cu grindină până luni în Banat. Canicula aduce coduri galbene de ploi
Căldura vine cu tot cu ploi, în Banat și în cea mai mare parte a țării. Meteorologii au emis două coduri galbene [...] mai multe »
Cadou din Munchen, pentru Timișoara. Germanii ne susțin să facem un muzeu al apei
O delegație din care a făcut parte și viceprimarul Farkas Imre s-a întors din Germania cu un cadou însemnat. [...] mai multe »
Deportarea în Bărăgan, comemorată la Timișoara. Mitropolit: „200 de copii nu au mai ajuns să scrie, în clasa I, la școală, cuvântul mama”
Au trecut 68 de ani de când zeci de mii de oameni au fost deportați în Bărăgan. La Timișoara a fost marcat acest [...] mai multe »
Centru special pentru elevii din alte județe care vor să se înscrie la liceu în Timiș
Dacă sunteți din alt județ și vreți să vă înscrieți copilul în clasa IX-a sau la școala profesională în [...] mai multe »
Alergare nocturnă la Timișoara: luminează orașul în Tura Licuricilor
Ia-ți frontala, lanterna sau orice face lumină și hai la alergat! Și de data aceasta, pentru al cincilea an [...] mai multe »
Șase trenuri, blocate pe șine. A picat curentul pe o porțiune de cale ferată din Timiș
Conform Centrului Infotrafic al Poliției Române, nu mai puțin de șase trenuri sunt blocate în sau între stații, [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou