Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Având în vedere că în această lună s-au aniversat 150 de ani de la darea în exploatare a căii ferate Oraviţa-Anina, Clubul Sportiv C.F.R. Oraviţa, prin membri radioamatori, a început, la 1 septembrie a.c., o amplă campanie specifică de promovare acesteia, pentru salvarea unei moşteniri extrem de valoroasă.

Astfel, după primirea aprobărilor necesare de la organele competente, staţia radio a clubului orăviţean utilizează indicativul YP2CFR.

Iar iniţiativa se bucură de un interes deosebit, în ţară şi în străinătate, stabilindu-se, până în prezent, legături cu peste 250 de radioamatori, din 30 de ţări, de pe toate continentele, evidenţiindu-se, în special, Alexandru Ciobanu (YO2LSR), Andrei Kui (YO2LXB, Valeriu Bilan (YO2LFO), acesta din urmă fiind coordonatorul Secţiei de Radioamatorism a Clubului Sportiv C.F.R. Oraviţa.

„Considerăm că este imperios necesară funcţionarea, în continuare a acestei căi ferate, ne-a precizat preşedintele clubului, Adrian Colicue, maestru emerit al sportului. În primul rând, din considerente istorice, fiind o lucrare inginerească de geniu care, în condiţiile actuale, nu ar mai putea fi construită. Are o mare importanţă pentru relansarea activităţii economice în Anina, fiind singura cale de acces ce ar putea prelua un trafic semnificativ, în condiţiile unei infrastructuri rutiere de o calitate modestă. Beneficiile ar fi evidente, relansându-se economiile celor două localităţi, coroborate cu o posibilă reluare a extragerii cărbunelui şi argilei, precum şi a transportului materialelor lemnoase, semifabricate sau finite. Noi ne facem datoria pentru a contribui la salvarea căii ferate, prin mijloacele care dispunem. Însă, precizez, acţiunea este finanţată de noi, deoarece nimeni dintre cei care îi consideraţi interesaţi nu şi-au manifestat dorinţa de colaborare”.

Marius Moraru