VÂRCIOROVA – Reţeta din bătrâni e respectată cu sfinţenie iar licoarea alunecă pe gâtul orăşenilor.
Căzănarii ştiu că pruna trebuie lăsată să cadă singură din pom. E ceva de muncă fiindcă trebuie adunată de două-trei ori, dar merită. Apoi, prunele sunt adunate în căzi de 1.500-2.000 de litri şi lăsate la fermentat. Mai întâi, amestecul face spumă şi se ridică dar, când fermentaţia s-a oprit, acesta coboară, se aşează şi face pat deasupra. Atunci căzănarul ştie că e momentul distilării. După vremea de afară, fermentaţia durează între 10 şi 20 de zile.
Ioan Liuba face răchie de-o viaţă. Distilează la cazanul de 280 de litri al satului unde, la o distilare „scoate” 30-35 de litri de răchie de 40 de grade. „Într-un an, produc cam 450 de litri de răchie de prune şi tot atâta şi de mere. Dacă faci lucru de calitate, îţi formezi clientela şi lumea te caută”, spune nea Ioan.
Are 8 ha de teren împărţit în mai multe parcele. Pe aceste suprafeţe practică pomicultura şi aşa obţine fructele necesare distilării. Când clienţii nu-l caută acasă, Ioan Liuba îi întâmpină la târgurile la care participă. La invitaţia Camerei Agricole, nea Ioan a fost la târgurile de la Răcăşdia, Oraviţa, Bozovici, Coronini, Reşiţa, Caransebeş dar şi la cele de la Timişoara, Alba Iulia, Craiova sau Turnu Severin. „Târgurile sunt bune pentru promovarea micilor producători însă s-ar putea face mai mult. Asemenea evenimente ar trebui căutate de cât mai mulţi vizitatori pentru că aici găsesc produse naturale şi de calitate”, încheie producătorul care s-a ridicat prin forţe proprii.