Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Femeile au renunţat la murăturile şi dulceţurile de casă şi multe dintre ele dau fuga la supermarket pentru că este mai simplu.

Deşi ne aflăm în perioada în care gospodinele ar trebui să meargă la cumpărături pentru a-şi umple cămările cu provizii pentru iarnă – murături, zacuscă, dulceţuri, compoturi – legumele şi fructele zac pe tarabe în lipsa clienţilor. Comercianţii se plâng că sunt zile în care care abia fac vânzare de 200-300 de lei, bani ce nu acoperă cheltuielile cu deplasarea, mâncarea sau chiria pentru tarabă. Singurii clienţi stabili au rămas vârstnicii, care după ce iau pensia, ies la cumpărături.

„Oamenii cumpără după buget. Într-o zi mai mult, în alta mai puţin. Preţurile nu sunt nici mai mici, nici mai mari ca cele de anul trecut. Oamenii nu prea mai au bani. De trei săptămâni de când sunt venită cu fructe la piaţă, n-am avut cumpărători care să ceară mai mult de două kilograme de mere, pere sau piersici. Perele oricum sunt pe terminate, aşa că dacă nu au cumpărat până acum, nu vor mai avea de unde alege. Sezonul piersicilor este abia la început. Rămâne de văzut câtă vânzare vom face de acum înainte“, ne spune Eleonora Bogdan, din judeţul Timiş.

O sută de metri mai încolo, tanti Maria, din Borlova, încearcă să-şi vândă afinele. Cere 12 lei pe kilogram, dar lasă la preţ dacă cumpărătorul se arată interesat să cumpere o cantitate mai mare. „Foarte slabe sunt vânzările. Nu merge nici mai rău, nici mai bine ca anul trecut. Adevărul este că oamenii sunt săraci. Au cheltuieli mari, şi abia trăiesc de la o lună la alta. E rău şi pentru noi, şi pentru ei. Că dacă ar avea bani ar cumpăra mai mult, şi am vinde şi noi mai bine. Aşa…“.

piata1

Unii producători agricoli sunt însă de cu totul altă părere. Aceştia consideră că femeile zilelor noastre s-au emancipat şi nu-şi mai doresc să petreacă prea multe ore în faţa cratiţei.

„Sunt multe femei care au uitat cum se mai pun conservele pentru iarnă. Unele nici nu-şi mai bat capul. Cele care au un serviciu bun şi câştigă bine preferă să le cumpere direct din supermarket. Cele cu rude la ţară le primesc de acolo. În principal, clientele noastre sunt cele trecute de 45 de ani şi pensionarele, pentru care cele mai bune murături sunt cele puse de mâna lor şi nu cele pe care le găsesc pe rafturile din magazine“, spune Gheorghe Martin.