Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cărăşenii pot avea acces la serviciile de sănătate, chiar dacă nu au venituri impozabile, plătind contribuţia din mână.
În ultima perioadă a crescut numărul cetăţenilor care sosesc la ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin pentru a solicita informaţii sau chiar modificarea categoriei de asigurat, în condiţiile în care nu realizează venituri impozabile. Potrivit actelor normative în vigoare (art. 180 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal), persoanele fizice care nu realizează venituri impozabile (şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) se înregistrează în evidenţa fiscală prin depunerea unei declaraţii (formularul 604) la organul fiscal competent de pe raza de domiciliu. Astfel se stabileşte şi efectuează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Plata se realizează: lunar ( obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate fiind stabilită pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia, bifând litera a) din declaraţia 604). Sau puteţi plăti la data la care accesaţi serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară, bifând litera b) din declaraţia 604. Cuantumul lunar al contribuţiei este de 5,5% din salariul minim brut pe ţară (în prezent valoarea este de 80 de lei). „Cu dovada plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (eliberată de organul fiscal) şi actul de identitate, persoanele în cauză se vor adresa Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin“, susţine CJAS într-un comunicat de presă.