Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Într-o ţară a agriculturii de subzistenţă, producătorii îndură multe pentru a-şi vinde mărfurile.Chiar dacă marţi a fost doar o zi obişnuită, Piaţa Centrală din Caransebeş reprezintă, în continuare, o escală necesară pentru viaţa de zi cu zi a gugulanilor, fie ei vânzători sau cumpărători.

La ora prânzului, în Piaţa Centrală, în ciuda frigului, câteva zeci de comercianţi se aflau, ca-n fiecare zi la datorie, astfel că am profitat de ocazie şi i-am întrebat despre problemele de zi cu zi. Ileana Marin, o producătoare agricolă venită la Caransebeş cu legume ne-a spus că este mulţumită de nivelul taxelor percepute de municipalitate pentru închirierea meselor dar şi de nivelul vânzărilor, mai ales că sunt mulţi localnici care preferă, în continuare, produsele de grădină celor din supermarket. Singura problemă a femeii este cea a frigului, hala fiind neînchisă, astfel că mai toţi comercianţii se văd nevoiţi să se îmbrace gros şi să-şi acopere marfa cu pături.

„Încercăm să găsim soluţii ca să nu ne îngheţe de tot marfa, este foarte frig iarna. Sperăm ca anul acesta, conducerea Pieţei să găsească o soluţie să închidă piaţa, aşa cum este sus, pe Dâlmă, la cei din bazar“, spune femeia care adaugă că soluţiile împotriva frigului sunt hainele groase şi ceaiul fierbinte. Câţiva zeci de metri mai încolo, alţi comercianţi care par să nu aibă problema frigului, la nevoie folosind ca adăpost chioşcurile închiriate de la Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor“.

O tânără care vinde produse aduse din Ungaria se plânge însă că vânzarea nu mai merge la fel ca în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

„Am avut vânzări foarte bune în urmă cu o lună şi jumătate, însă acum oamenii nu mai au acelaşi elan la cumpărături. Noroc cu zilele de joi şi sâmbătă, când mai scoatem câte un ban, cât să ne ajungă de chirie, impozite şi pentru strictul necesar în viaţa de zi cu zi“, precizează tânăra, cu tristeţe. Am întrebat-o dacă se teme de introducerea impozitului forfetar pentru micii comercianţi şi chiar dacă ne-a spus că nu ştie prea multe despre această posibilă măsură a Guvernului, vede aceasta ca pe o lovitură dată micilor întreprinzători.

„Dacă ne vor mai pune încă un nou impozit, nu ştiu cum o să o scoatem la capăt. Şi aşa, cei mai mulţi dintre noi de abia rezistăm, încă un impozit ar însemna închiderea pentru cel puţin jumătate din cei care ne vedeţi acum în piaţă“, a adăugat întreprinzătoarea gugulană. Aceeaşi părere o regăsim şi în bazarul de pe Dâlmă, unde sunt cel puţin 30 de mici afaceri familiale. Nimeni nu vede cu ochi buni un nou impozit, fie că este forfetar sau de altă natură. Chiar şi aşa, în ciuda tuturor acestor greutăţi, oamenii sunt conştiincioşi şi-şi achită chiriile aproape la zi, fapt confirmat chiar de directorul de la „Piaţa Gugulanilor“, Vasile Megan.

Lidia Almăjanu