Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O acţiune de amploare a avut loc în magazinele ce comercializează îmbrăcăminte purtată sau uzată.

Printre agenţii economici care proliferează încă de la începutul crizei se numără cei care aduc din alte ţări îmbrăcăminte second-hand. Hainele la mâna a doua reprezintă un vârf economic de nişă, fiind printre puţinele activităţi care aduc profit net de la jumătatea vânzărilor. Aduse pe bani puţini, în saci voluminoşi, hainele pe care le cumpără cărăşenii sunt ceea ce alţii au considerat inutil, demn de aruncat sau ieşit din modă.

Cumpărătorii sunt fie cei care aleg să achiziţioneze îmbrăcăminte „de firmă” la preţ de nimic şi majoritatea consideră că aceasta are o calitate net superioară faţă de ceea ce se găseşte în magazine. Din nefericire, nu toţi vânzătorii respectă normele sanitare în vigoare şi nu toţi cumpărătorii spală hainele înainte de a le purta. Rezultatul – boli de piele sau alte afecţiuni ce se pot transmite cu uşurinţă.

Despre acest lucru avertizează medicii cărăşeni. De aceea, comisarii pentru protecţia consumatorilor au controlat timp de zece zile 19 operatori economici cu activităţi în domeniu, dintre care doar doi au scăpat basma curată. Din fericire, cei controlaţi nu puneau probleme în acest domeniu. „Nu am depistat deficienţe majore legate de dezinfecţie şi dezinsecţie sau sortarea lunară în funcţie de uzură.

Problemele depistate au ţinut de promoţiile practicate (oferte sau reduceri) unde suma de plată nu era afişată corect. Am aplicat amenzi în cuantum de 5.000 de lei. Alte sancţiuni au fost aplicate pentru nouă agenţi economici, care nu afişau lizibil şi neechivoc preţurile. În total, am aplicat trei avertismente şi 14 amenzi contravenționale în sumă totală de 14.000 de lei”, a precizat Mirela Răchitan, comisar în cadrul CJPC Caraş-Severin.

Flavius Rotariu