Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Episcopii de Caransebeș, de Oradea şi de Harghita şi Covasna vor intra în competiția pentru scaunul de mitropolit al Banatului, rămas vacant în urma decesului ÎPS Nicolae Corneanu.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Banatului, patriarhul Daniel, prezent zilele trecute la Timișoara, a prezentat membrilor Sinodului Mitropolitan lista aprobată a ierarhilor eligibili pentru slujirea de arhiepiscop al Timişoarei şi de mitropolit al Banatului.

„Sinodul Mitropolitan, în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, a stabilit, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ, o listă cu doi candidaţi dintre ierarhii eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului. Aceştia sunt Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului și Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei“, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Mitropolia Banatului.

Vineri dimineața, lista cu cei doi candidați stabiliți de Sinodul Mitropoliei a fost prezentată spre consultare și Adunării eparhiale extinse a Arhiepiscopiei Timișoarei.

În urma consultărilor, s-a decis prin vot deschis, completarea motivată a listei cu încă un candidat din lista ierarhilor eligibili, aprobată și comunicată de Patriarhul României. Este vorba despre Ioan Selejan, episcopul Covasnei și Harghitei.

Mai departe, lista cu cele trei nume va fi înaintată Sfântului Sinod, forul care va decide într-o ședință de lucru cine va fi noul mitropolit al Banatului. PSS Lucian Mic este rpiscop al Caransebeșului din anul 2006, când a fost instalat în funcție după ce episcopul de la acea dată, Preasfinţitului Laurenţiu Streza, a fost numit mitropolit al Ardealului.