Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Despre Protopopiatul Caransebeş, cel mai vechi document datează din 1749, an în care se spune că la inițiativa episcopului Ioan Georgevici al Caransebeşului, Vârşeţului, Lugojului, Palancei şi Mehadiei, pe timpul împăraţilor Francisc I şi Maria, s-a făcut conscrierea preoţilor, oraşelor şi satelor, pe protopopiate, statistica Protopopiatului Ortodox Român al Caransebeşului făcând-o protopopul George Elinescu. De atunci și până în prezent protopopiatul Caransebeș nu a avut un sediu propriu pentru desfășurarea activităților specifice acestei instituții.

Începând din această lună, administrația Protopopiatului își poate îndeplini munca în noul sediu care a fost sfințit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, marți, 24 octombrie. La sfânta slujbă au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii Eparhiei, precum și toți clericii din Protopopiatul Caransebeș. „Ne aflăm într-un moment festiv, deoarece după atâția ani acest protopopiat, care niciodată nu și-a mutat sediul într-un alt oraș, ci a rămas întotdeauna în Caransebeș, are un sediu într-adevăr de sine stătător. Anul 2017 este un an foarte important pentru acest protopopiat, dar și pentru Episcopia Caransebeșului, deși nu trăim vremuri ușoare, de bunăstare materială și financiară, totuși în acest an cred că s-au făcut lucrări importante, atât la sediul Episcopiei, cât și la acest sediu care de astăzi este pecetluit a fi pentru totdeauna sediul Protopopiatului Ortodox Român Caransebeș”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Clădirea se află în cartierul caransebeșean Țiglărie, lângă Biserica Parohiei Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Imobilul a aparținut Bisericii Evanghelice, iar după perfectarea actelor de proprietate, fosta casă parohială evanghelică din Caransebeș a devenit sediul Protopopiatului Ortodox Român din Caransebeș. De asemenea, la solicitarea comunității ortodoxe din cartierul caransebeșean Țiglărie, fosta Biserică Evanghelică din Caransebeș a devenit Biserica Parohiei Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din municipiu de pe Timiș și Sebeș.