Protestul a fost anunţat încă de săptămâna trecută, fiind luate măsurile legale, dar, din cauza frigului, oamenii au decis să plece acasă în jurul orei 11.00. Pe timpul manifestării, sindicaliştii Ductil au scandat lozinci prin care solicitau repornirea activităţii în combinat sau plata celor trei salarii compensatorii în cazul concedierilor celor 430 de angajaţi.
„Nu s-a întâmplat mai nimic. Nu ni s-a dat vreun detaliu din partea directorului general de aici. Societatea este propusă spre conservare şi se aşteaptă ca administratorul judiciar să ia decizia de concediere în conformitate cu contractul colectiv de muncă. Prin urmare, au fost discuţii prin care notificarea salariaţilor să prevadă preavizul de 30 de zile calendaristice (spre deosebire de cele 15 în cazul societăţilor în insolvenţă), iar plăţile compensatorii (trei salarii medii brute pe economie) să fie enunţate în decizia de concediere. Acum, că aceşti bani nu-i va da societatea şi vor veni din fondul de garantare pe Legea 200 din 2006, nu ne ajută sau nu ne încurcă cu nimic“, a precizat Victor Sabău, preşedintele sindicatului Ductil din oraşul de pe Valea Bistrei.
Tot ieri, în urma protestelor, conducerea sindicatului a întocmit o adresă ce va fi înaintată Primăriei Oţelu Roşu, Prefecturii Caraş-Severin şi altor autorităţi prin care se solicită o rezolvare amiabilă a situaţiei din societate. În urma consultării cu liderii sindicatului şi cu oamenii care au pichetat luni sediul Ductil, s-a decis ca protestele să continue şi marţi, începând cu ora 9.00.
„Impactul situaţiei de la Mechel este foarte mare, poate inimaginabil în acest moment, atât social, cât şi economic. Financiar vorbind, este vorba despre o sumă foarte mare care nu mai intră în oraş şi va afecta, astfel, piaţa economică de pe Valea Bistrei. Dar cel mai important este că oamenii nu vor avea de lucru. Era o bucurie, o împlinire personală, faptul că săptămâna viitoare voi inaugura o investiţie care aduce 20 de noi locuri de muncă în Oţelu Roşu, şi asta pentru prima dată de când sunt primar, dar aceasta este umbrită de concedierea celor peste 400 de oameni de la Ductil. Vestea a venit ca un bumerang când am primit adresa de la sindicat. Voi fi în mijlocul angajaţilor în aceste zile şi îi voi susţine din toate punctele de vedere, folosind chiar pârghia politicului“, ne-a declarat Luca Mălăiescu, primarul oraşului de pe Valea Bistrei.
La discuţiile dintre sindicat şi conducerea societăţii s-a aflat şi Marian Apostol, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa Caraş-Severin: „Şi conducerea şi-a exprimat aceleaşi semne de întrebare pe care le au şi angajaţii. Toţi au fost de acord că trebuie purtate discuţii cu administratorul judiciar pentru o strategie comună“.
La protestele din zilele următoare se vor afla şi colegi sindicalişti din federaţia Solidaritatea Metal. „Aş fi mers la protest din prima zi, dar a trebuit să particip la o altă întâlnire. Vom fi la Oţelu Roşu în zilele următoare, pentru că este nevoie să fim în clipe grele alături de colegii noştri. Mai mult, începând cu 15 aprilie, vom picheta sediul Guvernului, atât pentru probleme legate de situaţia actuală din metalurgie şi construcţii de maşini, cât şi pe legea pensiilor“, a amintit Iancu Muhu, preşedintele sindicatului Vatra din TMK şi secretar naţional al federaţiei Solidaritatea Metal.
Flavius Rotariu
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro