Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un grup de zece protestatari, lideri afiliaţi la Blocul Naţional Sindical au pichetat „muzical” Centrul Civic.

 Manifestarea de luni, ce se va repeta în fiecare zi a acestei săptămâni, face parte dintr-o campanie de protest la nivel naţional, filiala cărăşeană a BNS luând decizia ca, în locul lozincilor „de tradiţie”, să lase câteva melodii să transmită un mesaj subliminal. Astfel, piesa recurentă, ce s-a repetat atât la începutul cât şi la finalul pichetării a fost „România, trezeşte-te!”, a grupului de hip-hop Morometzii.

„Mişcarea sindicală în România este, aşa cum se ştie, în cădere liberă, şi la acţiunile pe care noi le întreprindem pentru a ne face publice doleanţele participă tot mai puţini membri de sindicat. Ca atare, am gândit o nouă formă de protest – această pichetare muzicală. Melodiile sunt alese în aşa fel încât să transmită starea în care ne aflăm la momentul de faţă. Poate că, prin muzică, românii vor participa să susţină cererile noastre şi, de ce nu, să ni se alăture”, a precizat Nicolae Drăgan, preşedintele BNS Caraş-Severin.

Sindicatele solicită ca factorii decidenţi să rezolve, cu precădere, locurile de muncă şi condiţiile sociale, ca principale probleme. Manifestul sindical aminteşte şi de alte soluţii necesare în domeniile sănătate şi învăţământ, asistenţă socială, agricultură, legislaţia muncii, dezvoltarea IMM-urilor şi nivelul preţului utilităţilor.

„Sunt prevăzute aceste mitinguri în cascadă care vor culmina cu un miting de amploare, la nivel naţional, la o dată ce va fi stabilită ulterior”, a mai precizat Drăgan.

Flavius Rotariu