Reactualizat la:

Protecţia mediului la TMK

Protecţia mediului la TMK
REŞIŢA -  Îndeplinirea obligatiilor de mediu cu privire la poluarea aerului la Reşiţa, scadente în 2007, ar trebui să fie una dintre priorităţile conducerii Grupului TMK, pentru că pe lângă profitul material trebuie luat în considerare mediul în care îşi duc viaţa reşiţenii.   Dupa investitiile TMK de la Resita 06.04.2007

 (8 comentarii)

Rectifica

Printre obligaţile ce trebuiesc îndeplinite sunt: reducerea emisiilor de pulberi la instalaţia LDS prin proiectarea sistemului de captare şi epurare a gazelor cu conţinut de pulberi la debitarea laminatelor executabil până la data de 30 aprilie2007.

În data de 26 Februarie 2007, TMK- REŞIŢA SA companie a Grupului TMK, anunţa finalizarea investiţiei de USD 20.5 milioane pentru noua instalaţie de turnare continuă cu o capacitate de 450.000 tone/an. Noua instalaţie a redus costurile de producţie cu peste 60 USD/tona.

Procedeul de turnare continuă este unul care presupune consumuri de metal, energetice şi de materiale metalurgice diverse mult mai mici decât precedentul procedeu.

Prin introducerea acestei noi tehnologii se are în vedere o scădere considerabilă a impactului ecologic al producţiei de oţel, noua metodă de turnare având un impact minim asupra mediului înconjurător.

În acest context, în luna septembrie 2007, instalaţia LDS de la TMK Reşiţa va fi oprită prin preluarea întregii producţii de oţel elaborat de către Maşina de Turnat Continuu.

Având în vedere aceste evoluţii, TMK Reşiţa a solicitat sprijinul Agenţiei de Protecţia Mediului Timişoara pentru stabilirea documentaţiei conforme, necesar a fi depuse în scopul încadrării măsurilor nerealizate legate de laminorul LDS în categoria cheltuielilor nejustificate.

De menţionat faptul că producerea oţelului prin actualul procedeu de turnare continuă are un impact cu mult redus asupra mediului ca şi costuri operare scăzute.

Înlocuirea procedeului vechi de laminare la cald din lingouri în blumuri cu turnarea continuă, reduce consumul de oţel lichid pe tona de produs finit cu 22%, maşina de turnare continuă asigurând un control riguros al parametrilor tehnologici.

De aici impactul pozitiv asupra mediului datorat reducerilor de consumuri energetice, de materiale siderurgice şi al timpilor de elaborare, toate expunând mediul înconjurător mult mai puţin decât vechiul procedeu tehnologic.

În acelaţi timp noul mod de producţie reduce ciclul de fabricaţie prin eliminarea fazei de turnare în lingotiere, respectiv încălzirea în cuptoare şi eliberarea unor spaţii în care erau evacuate şi depozitate deşeurile rezultate din procedeul tehnologic clasic.

Până în acest moment TMK REŞIŢA au fost realizate integral şi în avans investiţiile de mediu şi tehnologice impuse de contractul de privatizare şi a fost demarat in 2005 , un nou program de investiţii post-privatizare de USD 30.2 milioane care a cuprins, pe lângă noua instalaţie de turnare continuă şi o nouă instalaţie ecologică de desprăfuire aferentă unui cuptor electric, capabilă să absoarbă zilnic peste 35 tone de praf siderurgic. Investiţia la această Instalaţie de desprăfuire a pornit de la zero în anul 2005 şi a fost realizată în numai 10 luni cu o valoare de USD 9.7 milioane.

În 2006, TMK a obţinut de la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor autorizaţia integrată de mediu conform standardelor Uniunii Europene.

Un alt obiectiv cu temenul de finalizare în data de 3 aprilie 2007 este reducerea emisiilor fugitive de praf în atmosferă prin executarea de lucrări de reparaţii la clădirea halei cuptorului electric. O altă problemă spinoasă, însă, din discuţiile purtate cu Cristian Badiu, purtător de cuvânt al TMK România am reţinut că :În continuarea punerii în funcţiune în 2006, a Instalaţiei de Desprăfuire în valoare de 9,7 mil. USD, până în prezent au fost executate lucrări de reparaţie şi închidere la acoperişul halei Oţelăriei Electrice pe o suprafaţă de 7500 mp (reprezentând acoperişul halei platou şi a luminatoarelor din acestă zonă).

Aceste lucrări vor continua în perioada imediat următoare, în aproximativ 3 luni fiind finalizate lucrările la încă 6000 mp de acoperiş în zona halei de turnare. Odată cu repararea acoperişului se va realiza şi o mai bună izolare a zonei de lucru a oţelăriei faţă de mediul înconjurător.

Am vrut să aflăm cum stau lucrurile în problema refacerii platformelor şi drumurilor de acces şi realizarea unei perdele de vegetaţie în zona de incidenţă a platformei industriale cu zonele de locuit , iar domnul Adrian Popescu, Coordonatorul Operaţiunilor din România ale Grupului TMK şi Preşedinte al TMK-Artrom consideră că: „Deşi au existat foarte multe probleme de mediu la care TMK Reşiţa a trebuit să facă faţă, prin investiţii substanţiale s-a reuşit aducerea companiei la un standard ridicat de conformitate cu standardele europene. Politica noastră de mediu vizează în principal comunitatea şi asigurarea unui cadru optim pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei”.

În ultimii ani TMK a investit intens în refacerea platformelor din uzina şi a drumurile de acces, concomitent cu realizarea unei perdele de vegetaţie în zona de incidenţă dintre platforma industrială şi zona de locuit.

Conform cerinţelor de mediu, realizarea perdelei de vegetaţie a presupus plantarea a nu mai puţin de 7000 de puieţi la limita amplasamentului societăţii, în zonele fostei cocserii şi CET- Suflante de pe dealul Crucii şi în zona Muncitoresc pe lângă zona de locuinţe .

În acest sens, TMK va respecta toate termenele limită privind obligaţiile de mediu, după cum au fost acestea stabilite de autorităţile de mediu.

Tot în scopul asigurării unui nivel ridicat al protecţiei mediului, TMK a amenajat spaţii pentru depozitarea materialelor auxiliare şi a finalizat betonarea depozitului de fier vechi.

La acestea se adaugă rezolvarea problemei poluării fonice prin montarea de panouri absorbante la limita de Sud a incintei în valoare de aproximativ 300000 USD.

Începând cu 2007 SC TMK-REŞIŢA a demarat şi un amplu program pentru fonoizolarea interioară a secţiei oţelărie.

Anca Preda

anca.preda@informmedia.roComentarii 8

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Uite ședința, nu e ședința!
CARANSEBEȘ - Deși anunțase ședință pentru această dimineață, iar aleșii locali s-au prezentat la ora [...] mai multe »
În conturile a 59 de fermieri au ajuns aproape 800 de mii de lei
CARAŞ-SEVERIN - Aţi ştiut că în Caraş-Severin există fermieri care primesc bani frumoşi de la APIA numai pentru [...] mai multe »
Nu mai vin în Caraş până nu se repară drumurile!
CARAŞ-SEVERIN - Asta ne-a spus un clujean care se chinuia să străbată cu 20 km/oră drumul dintre Dalboşeţ şi [...] mai multe »
I-a reuşit spargerea, dar îl aştepta Poliţia
REŞIŢA - Cât de ghinionist poţi să fii dacă, după ce pui la punct un furt, la ieşirea pe fereastră, cu cagula [...] mai multe »
Nu ne-a ajuns alcoolul la volan! De droguri mai aveam nevoie…
CARAŞ-SEVERIN - Trei tineri cu vârste între 19 și 24 de ani au fost surprinşi, peste weekend, conducând pe [...] mai multe »
Şedinţă cu scântei la Caransebeş. Liberalii au părăsit-o!
CARANSEBEȘ - Ședința Consiliului Local din prima zi a săptămânii n-a fost, de fapt, o ședință, pentru că [...] mai multe »
Primarul cu ochii-n pământ din cauza lui… Dorel din Italia
RĂCĂȘDIA - Locuitorii comunei Răcăşdia se confruntă de doi ani cu străzi sparte, praf și zgomot. Este vorba de [...] mai multe »
Oraviţa, prin praful prezentului spre apa viitorului
ORAVIȚA - Orăvițenii au nevoie de nervi tari pentru a face față unor lucrări de mare anvergură, dar rezultatele [...] mai multe »
De ce nu mai putea Torma să rămână în PNL ?
REŞIŢA - Joia trecută s-a terminat telenovela politică dintre Torma şi PNL. mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou