Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este una dintre constatările făcute de primarul Ioan Popa, după o analiză a ajutoarelor cu iz electoral acordate în prima parte a anului.

Şeful administrativului reşiţean a continuat să facă dezvăluiri vizavi de „ce-am mai descoperit astăzi“ la Primărie. Unul dintre aspectele sesizate de Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a fost acordarea de ajutoare sociale şi de urgenţă cu iz electoral, numărul beneficiarilor fiind crescut artificial în prima parte a acestui an. În total, în lunile ianuarie-august, Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Reşiţa a achitat ajutoare de urgenţă totalizând 224.550 de lei pentru 783 de persoane, perioada de vârf fiind în primele şase luni ale anului.

„În primul semestru al anului 2016, în partea de ajutoare de urgenţă, s-au alocat resurse de 135.000 de lei, cu o presiune foarte mare pe lunile aprilie şi mai, undeva la 71 şi la 43 de mii de lei, spune Ioan Popa. Dacă veţi observa, în luna iulie s-au redus la 1.800 de lei, şi în luna august la 500 de lei. Ceea ce vreau să spun pe această cale reşiţenilor este că, deși nu se văd lucruri, ele se simt în interiorul bugetului. Primăria suferă la ora actuală de lipsă de încasări şi am încercat în aceste luni care au trecut până acum să reducem din aceste pierderi şi să redirijăm resursele pentru investiţii. De data aceasta investim în proiecte europene, în anvelopare, în linia de tramvai, în GAL-ul care va aduce resurse pentru incluziune socială şi investim în acelaşi timp în parcul industrial. Veţi vedea că lucrăm la căile de acces dinspre Calea Caransebeşului spre Valea Ţerovei, să facem trotuare, piste de biciclete, stâlpi de iluminat, astfel încât parcursul celor care muncesc acolo în parcul industrial să fie unul civilizat. Mărturisesc că la ora aceasta am deschis o anchetă internă, să vedem pentru ce s-au alocat, pentru că sunt sume ciudate, unele sunt de 200 de lei, altele de 600, de 800, de 1.200, chiar şi de 1.500 de lei pentru o persoană. Nu vreau să dau nume acum, dar am identificat persoane în interiorul acestor liste, din care unele sunt plecate în Austria, unele sunt posesoare de Audi A8 sau A6, şi este destul de bizar ce s-a întâmplat şi vreau să văd exact pe ce bază s-au făcut aceste anchete sociale, care a fost motivul care a determinat alocarea acestor sume de bani“, a mai spus Popa.

Potrivit unei informări emise de Direcţia de Asistenţă Socială, dacă în iulie şi august, la Reşiţa au beneficiat de ajutoare de urgenţă cinci, respectiv o persoană, în primul semestru al anului, numărul beneficiarilor a fluctuat de la 44 în ianuarie, la 241 în aprilie. Trei nume de şef de serviciu figurează pe lista celor care au făcut anchetele sociale în cazurile respective.

Asistaţii sociali, la muncă!

Teoretic, ajutoarele sociale se acordă în schimbul unor munci de interes comunitar. „Acest lucru este legiferat, însă nu prea e respectat, crede edilul. La fel ca multe alte lucruri în România! Ajutoarele sociale se dau, conform legii, iar oamenii trebuie să îndeplinească anumite sarcini, anumite munci în folosul societăţii. Însă ele, din punctul meu de vedere, nu au fost verificate, ca să zic aşa, la sânge: dimineaţa, a venit, cine, câţi, la ce oră, cât au stat, cât au lucrat şi aşa mai departe. Ne-am propus, împreună cu viceprimarul nostru Adrian Dacica, să avem o evaluare zilnică a acestor persoane, pentru că în condiţiile în care nu vin la lucru, li se poate retrage acest ajutor social. Şi poate că îi determinăm totuşi să se încadreze în piaţa de muncă a Reşiţei, care cere resurse umane. Se vede pe toate vitrinele, pe toate geamurile şi uşile, toată lumea vrea să angajeze ceva“.

Edilul a subliniat faptul că este inadmisibil să avem atâţia beneficiari de ajutoare sociale care nu muncesc în timp ce, pe de altă parte, există atâtea firme care se plâng că nu au de unde să angajeze personal.