Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Actul normativ prevede că, în cazul achiziţiei de autovehicule nepoluante, persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice beneficiază de facilităţi în cadrul programului.

Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a dat startul achiziţionării maşinilor electrice şi hibrid în cadrul „Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional“, pentru anul 2011. Astfel, proprietarii – persoane fizice, instituţii publice şi unităţi administrativ-teritoriale care intenţionează să achiziţioneze autovehicule cu sistem de propulsie electric şi/sau hibrid se pot înscrie în program până la data de 4 noiembrie a.c.

Programul va fi apoi reluat la începutul anului 2012. Ordonanţa de Urgenţă privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic a fost aprobată de Guvern în luna aprilie 2011.

Prin urmare, persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care predau spre casare autovehicule uzate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional beneficiază, pentru anul 2011, de un număr de până la patru tichete valorice, astfel: două tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul hibrid, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat şi patru tichete valorice pentru achiziţionarea unui autovehicul electric, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.

Persoanele fizice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice care nu casează autovehicule uzate, dar care achiziţionează autovehicule hibrid sau electrice beneficiază de o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro din preţul de comercializare a autovehiculului hibrid achiziţionat; sau de o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, din preţul de comercializare a autovehiculului electric achiziţionat.

Roxana Bălan Nafiru