Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dascălii cu performanţe de la şcoli din mediul urban ar putea preda şi în mediul rural, iar finanţarea plăţii acestora ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Pentru orele care rămân neacoperite în mediul rural nu vor mai fi distribuiţi pe posturi profesori necalificaţi, dă asigurări inspectorul şcolar general, prof. Lenuţa Ciurel. Aceasta mărturisea, zilele trecute, că în acest sens s-au şi luat măsuri, Ministerul Educaţiei implementând un proiect, care ar urma să se deruleze cu fonduri europene, începând cu acest an şcolar. Cu alte cuvinte, Ministerul Educaţiei doreşte o „redirecţionare“ a profesorilor buni din mediul urban către mediul rural, pentru a spori calitatea actului educativ, dar şi pentru a le da o şansă elevilor de la sat să performeze.

„Pentru orele care rămân neacoperite în mediul rural, nu vor mai fi distribuiţi pe posturi profesori necalificaţi, căci intervine aici Ministerul Educaţiei. Acesta îi stimulează, de această dată, pe profesorii titulari. Dascălii vor fi plătiţi în regim de plată cu ora, deci să muncească suplimentar şi să-şi aducă aportul şi în mediul rural, acolo unde, uneori, mai apăreau şi profesori necalificaţi. Şi atunci vor fi finanţaţi prin acest proiect care se va derula în toate judeţele ţării, în mediul rural, la clasele V – VIII, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Se va face chiar şi o selecţie a profesorilor titulari, dar nu numai a celor din mediul urban, căci aceste ore pot fi susţinute şi de cadrele titulare din mediul rural care vor să predea în localitatea vecină. Şi astfel, dascălii vor fi mult mai bine plătiţi, li se va deconta chiar şi transportul, iar catedrele de la ţară nu vor mai fi ocupate de profesori necalificaţi“, a explicat prof. Lenuţa Ciurel.