Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 2013 nu a fost un an favorabil pentru apicultorii cărăşeni. Producţia de miere a fost scăzută, mai mică decât cea înregistrată în 2012, iar pierderile pe familia de albine au fost substanţiale.

„Nu pot spune că a fost o dramă, dar nici un an foarte bun. Producţia medie obţinută a fost de 7 kg pe familia de albine, ceea ce nu e mulţumitor pentru noi. Bineînţeles, sunt familii şi familii, stupine şi stupine. Sunt apicultori care au obţinut mai mult de 7 kg, dar şi mai puţin de atât. Vorbim despre o producţie bună, atunci când aceasta depăşeşte 20 de kg de miere/familie”, ne-a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) – Filiala Caraş-Severin, Ida Şuţa. Costurile de întreţinere a stupinei cresc şi ele odată cu venirea iernii. Dacă hrana este insuficientă, atunci aceasta trebuie suplimentată de apicultori.

„Costurile sunt mari cu întreţinerea familiilor de albine, mai ales că anul acesta ele nu au avut suficient de multă hrană. Ele trebuie hrănite acum cu tot felul de produse şi suplimente nutritive, însă toatea astea costă. Ba mai mult, familia de albine nu suportă atât de multă hrană artificială. Ca să îngrijeşti o familie de albine peste iarnă, este foarte complicat. Uzura este mare, şi ne trezim în primăvară că ieşim din iarnă cu nişte lăzi goale, şi nu cu familii de albine. Deci, acesta este încă un motiv pentru care susţin că nu a fost un an extraordinar”, ne explică Ida Şuţa.

Cele mai bune producţii obţinute în 2013 au fost la rapiţă şi floarea soarelui, însă, nu putem generaliza, spune vicepreşedintele ACA, deoarece cele două culturi nu se întind în judeţul nostru pe suprafeţe mari.

„S-au obţinut producţii bune la rapiţă şi floarea soarelui, însă pe arii restrânse. De exemplu, un apicultor din Berlişte a reuşit să extragă aproximativ 40 de kg/familia de albine, ceea ce pentru mine a fost o surpriză. Însă, nu la fel au stat lucrurile şi în alte zone. În ceea ce priveşte salcâmul, acesta nu a dat cine ştie ce miere, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Au fost ploi în timpul înfloritului, după care a venit căldura mare şi s-au scuturat florile. Au făcut ceva miere apicultorii care au făcut stupărit pastoral la toate cele trei culesuri, însă producţia a fost slabă”, a declarat vicepreşedintele ACA. În perioada culesului la tei, multe albine au pierit din cauza intoxicării cu polen.

„Teiul anul acesta nu a dat deloc, pentru că se ştie că teiul doi ani la rând nu dă miere. Aici s-a întâmplat altceva. Pentru că nu a fost nectar, albinele au cules foarte mult polen, pe care l-au şi depozitat în stupină. Polenul de tei, în cantitate foarte mare în stup, şi fără miere, devine toxic, motiv pentru care s-au pierdut multe albine“, a precizat Ida Şuţa.

Asociaţia Crescătorilor de Albine – Filiala Caraş-Severin numără peste 1.100 de membri, iar 90% din mierea achiziţionată de aceasta ajunge la export, mai exact în Germania.

Roxana Bălan Nafiru