Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, care dă vina pe anchetatorii care au blamat incorect Armata pentru evenimentele din Decembrie 1989.

Frigul dimineţii de joi, 22 decembrie n-a putut să ne lase fără tradiţionalele solemnităţi derulate în curtea fostei unităţi militare de pe dealul Lupacului, a Regimentului 17 Rachete Antiaeriene „Semenic“ care, astăzi, este mai mult bântuit decât funcţional. În curtea obiectivului desfiinţat mai funcţionează, însă, un centru de recuperare neuromotorie, de care beneficiază în principal vârstnici. Iar drumul care şerpuieşte de la stema Reşiţei, până la obiectiv este presărat de semne ale exploatărilor forestiere care-ţi amintesc pragmatismul societăţii de astăzi, unde singurii „eroi“ ai lumii economice din zonă sunt… tăietorii de lemne.

La fel ca în fiecare an, gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă – pe atunci comandantul Regimentului 17 Rachete Antiaeriene „Semenic“ din Reşiţa – a amintit comportamentul exemplar al militarilor care au slujit atunci, dar şi momentele cheie ale evenimentului, „mai ales că, la 27 de ani după Revoluţie, multe lucruri au rămas încă neelucidate, sunt tot felul de zvonuri, iar concluzia unanimă e că peste tot Armata a fost de vină, când lucrurile au stat cu totul şi cu totul altfel. Primul şi cel mai important moment a fost cel din seara de 21 decembrie, atunci când revoluţionarii, muncitorii s-au adunat în faţa Comitetului Judeţean de partid şi când am primit ordinul să merg să apăr instituţia. A fost pentru prima dată în viaţa mea de militar când nu am spus «Am înţeles!»“. Generalul povesteşte cum nu a scos militarii în stradă, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe, unde aceştia au fost provocaţi să folosească armamentul din dotare. Nesupunerea a fost motivul pentru care unitatea reşiţeană a devenit ţinta unor atacuri şi diversiuni, cu invadarea spaţiului aerian, cu salvări, cu alte intervenţii militare etc.

Potrivit acestuia, fiecare preşedinte a promis că va deschide dosarul Revoluţiei şi se va afla adevărul. „Dacă în primii ani, procurorii militari profesionişti au căutat să afle adevărul şi niciun militar nu a fost condamnat, după ce s-a schimbat conducerea politică, au fost numiţi procurori obedienţi care au schimbat şi deturnat mersul evenimentelor şi neapărat trebuia condamnată Armata! Mai sunt şi acum în puşcărie ofiţeri de la Cluj. Au fost militari care nu erau vinovaţi! Acum se deschid iarăşi dosarele Revoluţiei, se scot tot alţi vinovaţi. (…) Cel puţin de Reşiţa nu se poate vorbi că Armata a ieşit în stradă să tragă în popor. N-am răspuns la aceste diversiuni“, spune Vasile Cocoşilă, care, după ce a făcut aceste dezvăluiri, a lansat un îndemn la împăcare şi linişte…

Evenimentul de joi a decurs ca la armată, după rigorile şi eticheta unui program clar stabilit, fără abateri. Soldaţii au stat cu capul descoperit şi mâinile fără mănuşi, punând înaintea gerului respectul pentru adevăratele valori. A fost realizat dispozitivul detaşamentului de onoare şi a fost introdus în formaţie drapelul de luptă al jandarmilor cărăşeni. Au urmat întâmpinarea subprefectului, intonarea imnului, iar mai apoi, gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă care a făcut apelul solemn al soldaţilor care au plătit atunci cu viaţa cucerirea libertăţii, apoi ceremonialul religios, rostirea de alocuţiuni şi depunerea de coroane, totul încheindu-se cu un moment de reculegere, când s-a dat „stingerea“.

Printre oficialităţile vieţii administrative prezente s-au numărat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean, subprefectul Sebastian Purec şi viceprimarii Vasile Paul şi Adrian Dacica.