Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta din cauză că producătorii tradiţionali cu produse montane nu-şi pot expune produsele decât în holurile hotelurilor. Aceasta e marea supărare a soţilor Bărbuţ, nelipsiţi de câţiva ani de la majoritatea târgurilor, (re)cunoscuţi pentru calitatea produselor apicole pe care le comercializează prin intermediul Cooperativei Agricole „Prisăcarii – Hercules“ din Mehadia.

Cu toate că mierea lor este apreciată pretutindeni, atât în ţară cât şi în străinătate, producătorii trag un serios semnal de alarmă pe reţelele de socializare, vizavi de situaţia creată în acest an la 1 decembrie, odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun: „De 1 decembrie producătorii tradiționali și cu produse montane sunt primiți să își expună produsele în holurile hotelurilor, nu în târgurile sau piețele orașelor mari, aşa cum le stă lor bine. În târgurile și centrele orașelor găsim comercianţii, “samsarii” aşa cum li se mai spune. Primăriilor dumneavoastră le fac cinste tot ei, producătorii, oamenii cinstiți care muncesc din greu, dar ei nu au loc și putere să prindă un colţ la marile târguri și în centrele orașelor. Cu durere în suflet vă întrebăm cu toţii: Cu ei, cu comercianţii vă mândriți și vă mulțumiți? Noi credem că nu și sperăm ca în viitor aceste lucruri să intre pe făgașul normal“. Sunt cuvintele postate de Elena Bărbuţ în numele „producătorilor cinstiţi“.

Reamintim că între cele opt produse culinare din Caraş-Severin care au fost declarate produse montane (sucuri naturale de mere, brânza de vacă de Cornereva) se numără şi mierea de albine de la Mehadia.