Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – Frumusețea și sălbăticia munților Țarcu au depășit de mult granițele României, dovadă că atrag în fiecare an vizitatori din toate colțurile lumii, fie că sunt oameni simpli sau capete încoronate.

Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când prințul Alexander von Liechtenstein și fiica acestuia, Theodora von Liechtenstein, s-au aflat la Armeniș pentru a da startul unui program educațional școlar. Cei doi au profitat de ocazie și au vizitat Măgura Zimbrilor, locul unde anul trecut WWF și Rewilding Europe au demarat un proiect de reintroducere în această zonă a celui mai vechi mamifer din Europa.

Armeniș îmi amintește de copilărie – peisajul rural, pădurile naturale, pășunile, pârâurile de munte curate și oamenii primitori ce-și trăiesc viețile simple în armonie cu natura. Sunt încântat să fi avut șansa de revedea o bucată din tinerețea mea și sper că aceasta va rămâne neschimbată în viitor, pentru România”, a declarat prințul Alexander, în timp ce fiica acestuia a precizat că „vizita în zona de resălbăticire a zimbrului a fost o experiență de neuitat”.

print

Colectarea de plante medicinale sălbatice și promovarea proprietăților de vindecare ale acestora, în scopul de a fi trimise în țările sărace, o campanie de conștientizare în rândul vânătorilor despre speciile pe cale de dispariție sau un pod mobil de tranzit destinat animalelor sălbatice care se confruntă cu fragmentarea habitatului sunt doar câteva din ideile pe care fundația caritabilă a prințesei Theodora va încerca să le pună în practică în munții Țarcu. De altfel, în zonă pot fi văzuți, pe lângă zimbri, și căprioare, lupi, urși, vulpi sau mistreți, dovadă a sălbăticiei acestui loc, unul cum puține se mai găsesc astăzi în lume din punct de vedere al florei și faunei.

Rangerii WWF România au surprins în ultimele săptămâni aceste specii cu ajutorul aparatelor foto, imaginile fiind mai mult decât sugestive. „O mulțime de căprioare și-au arătat fețele, ceea ce e bine pentru noi ca să începem să ne cunoaștem mai bine. Au apărut și câteva vulpi, și chiar un mistreț foarte frumos care, de asemenea, au venit să ne viziteze de-a lungul zilei”, scrie Tiago Miguel pe blogul rangerilor de la Măgura Zimbrilor. Prezența unui urs pe lângă zona zimbrilor este și ea semnalată de rangerul WWF.

„Nu, nu e o scenă de film, deși ar putea foarte bine să fie! Această secvență minunată, cu ursul pășind evaziv în pășunile din Măgura Zimbrilor, subliniază necesitatea de a proteja aceste meleaguri și această faună magnifică, astfel încât să fim uimiți de prezența acestor puternice animale și în anii ce vin”, a mai scris Tiago Miguel.

px

Revenind la superbele exemplare de zimbri care populează deja zona de mai bine de un an, trebuie spus că o nouă turmă de 14 exemplare ajunge vineri în munții Țarcu, în cadrul proiectului WWF și Rewilding Europe de conservare a naturii. Cele 14 exemplare provin din rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța și vor trece printr-un proces de adaptare treptată, sau „resălbăticire”, până la eliberarea acestora în libertate deplină, în toamnă. În același timp, potrivit celor de la WWF România, cele 17 mamifere relocate anul trecut în Măgura Zimbrilor, adaptate deja la viața în sălbăticie, vor fi eliberate în câteva zile și vor deveni primii zimbri liberi de pe aceste meleaguri după mai bine de 200 de ani.

Foto: Bogdan Comănescu, Facebook WWF România