Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Edilul spune că a vorbit cu mai mulţi primari din judeţ, care au luat în calcul varianta grevei, existând şi varianta unor demisii care să dea voie unui partid unic să conducă singur.

„Având în vedere evenimentele care s-au petrecut aseară târziu, la o oră la care eu personal dormeam şi pe care le-am observat abia dimineaţă – că, vorba aia, te culci cu zâmbetul pe buze şi visezi frumos, şi te trezeşti dimineaţă cu un coşmar –, eu personal în calitate de primar al Reşiţei am luat în considerare ideea de a intra într-o grevă, declara primarul Ioan Popa în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de surpriza din Monitorul Oficial. Mi-am consultat şi colegii de breaslă, primarii de la Moldova Nouă, de la Herculane, de la Caransebeş, Ezeriş şi aşa mai departe, şi urmează ca în cursul zilei de astăzi să ne întâlnim să decidem dacă facem acest lucru ca un front comun, urmând ca după această întânlire să decid dacă voi face acest demers unilateral sau îl vom face într-un gest comun. De ce vrem să facem asta? Vă spun, foarte simplu, în primul rând pentru miile de tineri, procurori, judecători, oameni care lucrează în Poliţie, în sistemul de justiţie, în DNA, a căror muncă este călcată în picioare. Cred că oricine îşi dă seama că nu e uşor să faci dosare unor oameni puternici, unor oameni potenţi financiar sau pe poziţii politice foarte puternice, pentru că asta presupune un curaj pentru aceşti tineri. Şi după metri cubi de dosare, ani de procese şi aşa mai departe, să vină cineva să şteargă această muncă, mi se pare cel puţin de prost gust. Şi riscăm ca, dacă nu îi ajutăm şi susţinem pe aceşti tineri care lucrează în sistemul judecătoresc – parchete, Poliţie, DNA şi aşa mai departe –, riscăm ca ei să părăsească câmpul de luptă. Şi atunci ne întoarcem de fapt la un sistem totalitarist în care unii ne vor spune tot timpul ce să facem. Am ţinut să fac această declaraţie de presă pentru că după întâlnirea pe care o voi avea cu colegii mei din primării, vom decide dacă unilateral sau împreună cu ei vom intra în grevă pe sistemul de administraţie publică. Şi ţin pe această cale să-mi cer scuze celor care vor întâmpina probleme în a-şi prelua, a-şi prelucra acte legate de Primăria Reşiţa“.

În seara de 31 ianuarie, Executivul anunţa organizarea unei şedinţe pe a cărei ordine de zi figurau bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale şi alţi câţiva indicatori fiscali-bugetari. După şedinţă, s-au făcut chiar precizări vizavi de cele mai importante puncte discutate, mai exact bugetul şi facilităţile de transport pentru elevi şi studenţi. Nimic însă de vreo ordonanţă care să şteargă răspunderi sau să corecteze coduri.

Edilul a precizat că şi el va fi în grevă, explicând că documentele sale nu vor putea fi semnate de nimeni altcineva: „Nu vor putea semna documentele primarului decât dacă există o dispoziţie dată de mine în acest sens. Spre exemplu, dacă sunt plecat, las dispoziţie iar unul dintre viceprimari va avea drept de semnătură. În rest, nu pot semna ei în locul meu. (…) Eu sunt gata s-o fac, iar serviciile Primăriei vor lucra normal, nu pot să decid în numele altora. Bineînţeles, Taxele şi Impozitele şi restul serviciilor probabil că vor lucra normal. Sper să n-ajungem acolo, sper ca semnalele pe care le dăm unii oameni de câteva ore, de când ne-am trezit, să fie percepute în mod corect de public şi să ne trezim la realitate cu toţii. Aş mai vrea să fac o remarcă: mă întristează faptul că cunosc mulţi pesedişti pe care eu îi consider oameni de calitate. Şi mă aşteptam la unii dintre ei să aibă deja o reacţie în ultimele zile probleme de graţiere şi coduri penale. Cred că dacă faci parte dintr-un partid politic nu înseamnă că devii mut. Înainte de a face parte din orice organizaţie cultă sau ocultă, noi suntem oameni fiecare şi trebuie să avem o opinie şi să ne-o manifestăm atunci când lucrurile o iau razna“.

Edilul a precizat că greva se va declanşa pe termen nelimitat, fiind luată în calcul şi demisia: „Din punctul meu de vedere, există şi varianta unei demisii, la un moment dat. Eu mărturisesc că am avut asta în discuţie cu colegii mei, există varianta în care generăm alegeri locale. Ne dăm demisia în bloc şi atunci lumea să hotărască dacă vrem să avem numai un partid pe eşichierul politic, atunci să-l alegem pe ăla şi cu asta, basta! Mergem acasă. Au existat şi discuţii cu colegii parlamentari care au decurs de genul următor: unii spun «hai să ieşim din Parlament, ne dăm demisia». În mod matematic, ca pe tabla de şah, vine următorul pe listă, dacă nici următorii de pe listă nu doresc să intre, se epuizează lista de parlamentari dintr-un partid şi vin cei din celălalt partid. Păi atunci hai să facem un parlament 100% PSD-ALDE“.

Întrebat dacă va autoriza mitingul programat pentru 1 februarie, de la ora 18.00, în piaţa centrală a Reşiţei, primarul a replicat: „Dar ce, alea de la Bucureşti sunt autorizate? Eu nu cred că reşiţenii au nevoie de vreo autorizaţie ca să iasă în Centrul Civic din oraş. Chiar dacă el nu arată extraordinar de bine astăzi, cu încă puţină gheaţă şi cu pavajul lui destul de deteriorat. Este libertatea lor să iasă, eu îi încurajez. Dacă nu voi fi şi eu, voi fi cu siguranţă reprezentat de familie“.

Deşi edilul s-a declarat un susţinător al protestelor din după-amiaza de 1 februarie, iar în Centrul Civic erau deja câteva pancarte cu invitaţii la acestea, după plecarea edilului, un poliţist local le-a ridicat pe toate…

Și la Caransebeș este anunțat un protest împotriva ordonanțelor privind modificarea și completarea Codului Penal și Codului de procedură penală. Gugulanii sunt așteptați, începând cu ora 20, în Piața Revoluției.