Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă achiziţia se face prin Ministerul Dezvoltării, nu este vorba despre vreo mărinimie a Guvernului, ci de munca pentru proiect a echipei de la Primăria Reşiţa. Nu mai puţin de 136 de pagini de documentaţie au fost transmise de municipalitatea reşiţeană către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru ca autoritatea centrală să poată da drumul licitaţiei pentru tramvaie. Iar banii – 119 milioane de lei pentru garnituri – sunt europeni, cofinanţarea din partea Reşiţei fiind de 2%.

„Fondurile nu vin de la Ministerul Dezvoltării, a ţinut să sublinieze primarul Ioan Popa. Ministerul Dezvoltării, în parteneriat cu Primăria Reşiţa, face documentaţia şi procedura de achiziţie a tramvaiului. Dar ei o fac în colaborare cu noi, adică noi le-am scris 136 de pagini, legate de caracteristicile tehnice şi de cum trebuie să arate utilajul, materialul rulant. Şi tramvaiele se iau din fonduri europene, pentru că nu vreau să se creeze confuzie şi să se înţeleagă că, vai Doamne, Guvernul României ia tramvaie Reşiţei. Nu, nu! Guvernul României s-a implicat ca să nu piardă nişte bani, pentru că altfel se pierdeau nişte bani!“.

Şi chiar dacă ministerul de resort a luat-o înaintea Primăriei cu procedurile, şeful administrativului reşiţean ne-a asigurat că se vor face toate demersurile pentru ca tramvaiele să nu vină înainte ca linia să fie gata: „Tramvaiele trebuie livrate în cinci luni de la data la care se dă ordin de începere a lucrărilor. Deci noi vom semna cu un producător, să zicem peste trei, patru, cinci luni, dar asta nu înseamnă că de la semnarea contractului în cinci luni vor fi livrate tramvaiele! Când noi vom spune: Daţi-i drumul la lucru, din momentul ăla, în cinci luni, şi ei vor face tramvaiele. Deci nu există riscul să apară tramvaiele în Reşiţa şi să nu fie gata linia, că nu suntem cretini!“.

Potrivit SICAP, sistemul electronic de achiziţii publice, ofertele trebuie depuse până în 20 februarie şi vor fi valabile până în 20 august, această din urmă dată fiind cea până la care municipalitatea va semna contractul cu reprezentanţii câştigătorului. „Până în 20 august vom semna contractele cu ei. Vom face un grafic de lucru cu ei, pentru când vom avea nevoie de tramvaie. Probabil în 2021 vor veni“, a completat Ioan Popa. Edilul a precizat faptul că, pentru transport, au fost depuse două proiecte în decembrie, de câte 20 de milioane de euro fiecare, unul pentru depou, celălalt pentru calea de rulare. Lor li se alătură cel cu achiziţiile prin Ministerul Dezvoltării, cu o finanţare tot în jur de 20 de milioane de euro, plus încă unul, în lucru. „Mai facem un proiect pe care-l vom depune până la sfârşitul lunii martie, pentru staţie intermodală în Muncitoresc şi achiziţie de autobuze electrice, inclusiv pentru modernizarea Căii Timişoarei şi a drumului care duce la IMR, de încă 17 milioane de euro“, a încheiat primarul.