Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – A demarat un important proiect pentru consătenii săi, şi a finalizat Planul strategic de dezvoltare locală.

La finele anului recent încheiat, Primăria Răcăşdia a finalizat achiziţiile pentru cel mai important proiect, care se va derula în comună pe o perioadă de 17 luni. Mai exact, este vorba despre o investiţie de aproximativ 13.000.000 de lei, din care aproape 3.000.000 de lei este contribuţia primăriei de pe Valea Caraşului. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea infrastructurii locale, acest lucru însemnând: alimentarea cu apă a localităţii, introducerea reţelelor de canalizare, construirea unei staţii de epurare şi a unui pod peste pârâul Ciclova, înfiinţarea unui centru-after school pentru elevii din localitate, şi reabilitarea şi modernizarea căminului cultural.

„Lucrările sunt la pachet, proiectare plus execuţie, şi au demarat în 8 decembrie 2013, urmând a se încheia, cel târziu, sperăm noi, în mai 2015. Lucrarea este împărţită pe două loturi, apă şi canal, iar de ea se ocupă două firme din Caraş-Severin şi din judeţul Arad. Este un proiect integrat, cu finanţare europeană, derulat prin Măsura 322, iar contractul a fost semnat în aprilie 2013″, ne-a declarat primarul din Răcăşdia, Mirco Lechici.

În funcţie de buget, dar şi de finanţările europene, edilul îşi doreşte pentru noul an realizarea obiectivelor prevăzute în Planul strategic de dezvoltare locală, printre priorităţi numărându-se asfaltarea drumurilor comunale şi reamenajarea vechiului sediu al primăriei, unde în prezent funcţionează oficiul poştal, poliţia locală şi Muzeul „Dorin Ciocănel”.

În 2013, cu fonduri proprii, Primăria Răcăşdia a reuşit reabilitarea grădiniţei şi a capelei mortuare din localitate, precum şi cea a monumentelor istorice, construirea unei platforme betonale în faţa Căminului cultural din Vrăniuţ, şi modernizarea unor parcuri de pe raza comunei. Tot pe parcursul anului trecut, consilierii locali au mai alocat bani şi pentru efectuarea unor reparaţii la şcoala din Răcăşdia, dar şi pentru refacerea acoperişului la dispensarul din localitate.

Roxana Bălan Nafiru