Caraş-Severin, Romania

PRIGOR – Este de părere edilul comunei, Pavel Verindeanu, referitor la o investiţie în turism.

Încă din anul 2007, există un proiect pentru construcţia unui sat de vacanţă în zona Semenic, pe o suprafaţă de 60 de hectare, care să cuprindă case de vacanţe, hoteluri şi pensiuni.

Potrivit primarului comunei Prigor, Pavel Verindeanu, investiţia trenează din pricina avizului de mediu nefavorabil pe care investiţia l-a primit. „Proiectul a fost blocat, s-a discutat situaţia în consiliul ştiinţific şi administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a decis ca Agenţia de Protecţie a Mediului să dea aviz de mediu nefavorabil respectivei construcţii. Motivaţia a fost că este o turbărie acolo şi că stricăm habitate. Majoritatea terenului este concesionat în vederea construirii a 150-200 de case, pensiuni şi hoteluri. În urma acestei investiţii ar putea să vină la bugetul primăriei cel puţin 200.000 de euro numai din concesiuni, fără să punem la calcul sumele din taxe şi impozite. Acum reîntocmim documentaţia tehnică pentru un nou consiliu ştiinţific“, a precizat primarul Pavel Verindeanu.

„S-a stabilit o nouă întrunire a consiliului ştiinţific al parcului pentru data de 2 februarie. Investiţia ar putea crea multe locuri de muncă, dar, dacă nu primim acel aviz favorabil, murim ca staţiune“, a mai amintit primarul Verindeanu. Poziţia administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului este una fermă şi se bazează pe faptul că există legi europene care prevăd interdicţia construcţiilor în zonele protejate.

„Principalul nostru rol este dezvoltarea turismului, dar nu prin extindere a construcţiilor pe suprafaţa parcului. Noi încurajăm investiţiile, atâta timp cât se face un turism de agrement, iar unităţile de cazare şi alimentaţie sau parcările sunt la intrarea în parc. Prin turismul în parc înţelegem vizitare şi petrecere a timpului liber, chiar educaţie. În situaţia satului de vacanţă Prigor, dacă s-ar construi, ar fi afectată o turbărie activă. Prin urmare, în cadrul consiliului ştiinţific al parcului şi în şedinţa de lucru de la Agenţia de Protecţie a Mediului Caraş-Severin s-a decis avizul nefavorabil de construire. Nu putem să ne schimbăm poziţia, atâta timp cât sunt afectate habitate“, a precizat Sorin Tudorescu, directorul administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

Prin urmare, situaţia rămâne la fel de tensionată, în condiţiile în care avizul de mediu nu va fi acordat pentru construcţiile amintite în acea zonă. Pe de altă parte, investiţia, care şi aşa trenează de patru ani, ar putea să se stingă înainte de a începe. Cu câteva luni în urmă, într-o şedinţă de colegiu prefectural, mai mulţi primari au subliniat faptul că investiţiile şi proiectele le sunt puse în pericol de restricţiile de construcţii în ariile protejate. Turismul durabil şi ariile protejate sunt supervizate de Comisia Europeană. Un cerc vicios din care ar putea pierde atât natura, cât şi oamenii.

Flavius Rotariu