Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit unui raport de la Finanţe, prezentat Instituţiei Prefectului, 18 primării din Caraş-Severin şi Consiliul Judeţean au conturile blocate.Zarvă mare s-a creat zilele acestea în legătură cu un raport înaintat Instituţiei Prefectului, potrivit căruia o bună parte din administraţia locală cărăşeană ar fi aproape în faliment. Ambele municipii ale judeţului, precum şi patru din celelalte şase oraşe (Oraviţa, Oţelu Roşu, Anina şi Băile Herculane), ar avea conturile blocate de către Fisc. Pe listă figurează şi Consiliul Judeţean, alături de către administraţiile din 12 comune. La o primă vedere, situaţia pare dezastruoasă.

Şi totuşi, să fie blocate conturile Consiliului Judeţean pentru 28.000 de lei, ale Caransebeşului pentru 121.000 sau cele ale Reşiţei pentru 3 milioane (când bugetul reşedinţei de judeţ pe 2012 este de aproape 123 de milioane)?

Marcel Vela, primarul din Caransebeş, spune că „municipalitatea de pe Timiş şi Sebeş nu are nicio datorie către Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Caraş-Severin şi nu are niciun cont blocat pentru vreo neplata refuzată sau întârziată către bugetul de stat. Ultimul virament la zi către bugetul de stat, respectiv DGFP, făcut de către Primăria Caransebeş, este aferent salariilor achitate în luna aprilie. Nu avem datorii, restanţe, credite, rate, dobânzi sau penalităţi la vreo plată sau alte obligaţii financiare la vreun alt buget de stat“.

Din această nebuloasă a conturilor ne-a scos consilierul superior Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al DGFP Caraş-Severin: „Nu este vorba efectiv despre conturi blocate, ci despre anumite sume pe care primăriile respective le aveau de achitat către terţi, nicidecum către Direcţia de Finanţe. Este vorba despre datorii pe care le înregistrează pentru materiale, lucrări, prestări servicii pe care nu le-au achitat şi pentru care există deja hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Sunt titluri executorii, iar noi suntem obligaţi să blocăm sumele respective. Deci, nicidecum nu sunt datorii la stat, ci sunt către diferiţi agenţi economici“.

Antoniu Mocanu