Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consiliul Judeţean Caraş-Severin a alocat marţi bani pentru plata datoriilor, cofinanţarea proiectelor europene şi continuarea investiţiilor.

Cel mai important proiect aprobat marţi de consilierii judeţeni, reuniţi în şedinţă extraordinară, a fost acela prin care s-au împărţit primăriilor banii din TVA şi din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Sumele reprezintă un adevărat colac de salvare pentru administraţiile locale din Caraş-Severin, în condiţiile în care unele dintre acestea nu mai aveau bani de salarii iar majoritatea erau înglodate în datorii. Dintre cele opt oraşe ale judeţului, Reşiţa a primit cei mai mulţi bani, 3,5 milioane de lei, urmând Caransebeş, cu 1,2 milioane de lei, în timp ce suma cea mai mică a mers la Oraviţa (puţin peste o sută de mii de lei).

La comune, cei mai mulţi bani, peste un milion de lei, au primit Berzasca (ce are cele mai multe proiecte europene), Sicheviţa şi Obreja. Administraţiile locale au primit aceste sume pentru achitarea datoriilor şi pentru cofinanţarea proiectelor europene. Consilierul Nicolae Ştefănescu spunea că ar trebui introdus un amendament la proiectul de hotărâre care să spună că sumele nu pot fi folosite în alte scopuri.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că se opune unui astfel de amendament pentru că „prevederile de acest gen îngrădesc autonomia administraţiei locale“. După mai multe discuţii, proiectul a fost aprobat, consilierii judeţeni spunând la unison că „acordarea banilor de către CJ nu a fost politizată“. În ediţiile viitoare vom reveni cu detalii de la şedinţa de marţi a forului decizional judeţean.

Nina Curiţa