Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Doar două primării au fost prezente, luni, la şedinţa convocată de prefectul judeţului, Matei Lupu.

La solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Instituţia Prefectului Caraş-Severin a organizat, luni-dimineaţă, de la ora 10.00, o şedinţă în cadrul căreia s-au prezentat şi aprobat măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea apariţiei și extinderii pestei porcine africane la efectivele de suine din teritoriu, după ce, anul trecut, boala a fost localizată în nord-vestul ţării, la Satu Mare. Probabil, ora matinală a fost cea care i-a ţinut departe pe primari de această şedinţă, având în vedere că numai două unităţi administrativ teritoriale din judeţ (Reşiţa şi Moldova Nouă) şi-au trimis oamenii la Prefectură, lucru remarcat şi de Matei Lupu.

„Sperăm să nu ne confruntăm cu pesta porcină africană, dar trebuie să fim prevăzători şi pregătiţi, la nevoie. Îmi pare rău că doar două primării şi-au trimis reprezentanţii la această şedinţă. Noi o să încercăm să luăm legătura cu primarii şi să îi facem să înţeleagă că au o răspundere foarte mare. Sunt principalii care răspund, în cazul apariţiei acestei boli, şi, de aceea, este necesar ca ei să ştie ce trebuie să facă într-o astfel de situaţie“, a explicat prefectul.

Materialul informativ legat de pesta porcină africană a fost prezentat de directorul DSVSA Caraş-Severin, dr. Nicolae Crista. Acesta a trecut în revistă măsurile ce se impun în vederea combaterii bolii, ce trebuie respectate atât de exploataţiile comerciale, cât şi de micii gospodari. „La fermă, de exemplu, maşina cu care se face transportul animalelor trebuie să fie autorizată, să fie dezinfectată, să intre pe un filtru sanitar veterinar. Când iese, se face curăţenie mecanică, apă-dezinsecţie, proces-verbal de dezinsecţie, după care pleacă din fermă. La gospodaria populaţiei, orice intră sau iese, în caz de pestă porcină africană, se face sub stricta supraveghere a medicului veterinar concesionar. Cu alte cuvinte, nimic nu poate intra sau ieşi din acea localitate fără avizele sanitar-veterinare. Ca măsuri de ecarisare în teritoriu, presupunând că găsim un porc mistreţ pe margina pădurii sau a drumului, primăriile sunt obligate să aibă contracte încheiate cu firme de neutralizare. Iau porcul mistreţ, sună firma şi aceasta vine şi duce animalul la incinerare. Apoi se iau măsuri specifice, se face dezinsecţie pe locul respectiv“, a explicat directorul DSVSA Caraş-Severin.