Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Când vine vorba despre situaţiile de urgenţă, edilii nu-şi prea fac temele şi nu se prezintă la instructajele pe care le derulează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Semenic“. Această situaţie nu-i este deloc străină prefectului de Caraş-Severin, Matei Lupu, care consideră că primarii ar trebui să privească cu seriozitate aceste cursuri, indiferent de numărul de mandate pe care le au la activ.

„Da, este adevărat că majoritatea primăriilor nu se prezintă la instruiri. Şi nu ştiu de ce?! Noi am încercat să le explicăm că sunt lucruri interesante, multe de învăţat din aceste instruiri. Nimeni nu s-a născut învăţat şi ar trebui să continue să se pregătească chiar dacă se află la al nu ştiu câtelea mandat! Eu sper să ajungem în situaţia de a fi cel puţin la media pe ţară cu prezenţa la aceste instruiri, căci nu suntem! Ne situăm sub media pe ţară. Însă, acum voi încerca să mă îndrept mai mult spre unităţile administrativ-teritoriale, pentru a mă asigura că sunt pregătite pentru iarnă“, a declarat Matei Lupu.

În acest sens, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dialogat cu primăriile din judeţ, prin intermediul sistemului de videoconferinţă. În cadrul şedinţei, Matei Lupu a făcut o serie de precizări referitoare la pregătirea cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante pentru sezonul rece 2018 2019, implicarea în prevenirea şi gestionarea incendiilor de vegetaţie, asigurarea permanenţei şi luarea măsurilor ce se impun pe perioada avertizărilor hidrometeorologice de fenomene periculoase.

Pe de altă parte, referindu-ne la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, din cele 77 de primării cărăşene numai 17 şi-au obţinut avizele necesare.