Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mereu şi mereu ne iau pe nepregătite veşnicele inundaţii de primăvară, seceta verii, vijeliile de toamnă târzie. Specialiştii ar preda lecţii, dar edilii sunt total dezinteresaţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit luni, 22 ianuarie, sub cupola Palatului Prefectural, pentru o şedinţă de bilanţ. În afara prezentării unui raport de evaluare asupra propriei activităţi derulate în 2017, au fost prezentate concluziile vijeliei care a bântuit Clisura la început de noiembrie : „în bazinul hidro Caraş, pe raza UAT-ului Oraviţa, a fost afectat un bloc de locuinţe, prin avarierea acoperişului, 6.495 de lei, ca urmare a intensificării vântului cu aspect de vijelie“, după cum concluziona comisia de evaluare.

Pe întregul an 2017, însă, furtunile şi vijeliile, inundaţiile, alunecările de teren, precipitaţiile masive şi seceta pedologică au produs judeţului pagube de 17,65 de milioane de lei. Au fost afectate 59 de localităţi, 729 de locuinţe şi blocuri, 173 de gospodării şi anexe, 65 de obiective socio-economice, 39 de autoturisme şi aproape 9.000 de hectare de terenuri cultivate, la care se adaugă zeci de solarii şi sere. La lista obiectivelor afectate se adaugă numeroase elemente de infrastructură, respectiv drumuri judeţene, străzi interioare, ziduri de sprijin, podeţe şi altele. Valoric vorbind, cele mai mari pagube au fost înregistrate în sectorul agricol, totalul acestora ridicându-se la peste 16 milioane de lei.

„În ultima perioadă, pot să vă spun de perioada de când sunt eu aici, noi am depus toate documentele la Guvern, a declarat prefectul Matei Lupu, sub conducerea căruia s-au derulat lucrările şedinţei. O parte dintre aceste solicitări depuse de noi au fost rezolvate, o parte au rămas să se rezolve. O parte dintre acestea nu se pot rezolva legal! Pentru că e vorba despre proprietari care trebuiau să fie asiguraţi. Dar să putem să-i ajutăm măcar pe cei care sunt cu probleme sociale“.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a întâmpinat, totuşi, în 2017, probleme de comunicare cu cele locale, şi din cei 124 de reprezentanţi ai judeţului, aşteptaţi la Centrul de Pregătire de la Craiova, au ajuns doar 36. „Am avut o discuţie atât cu primarii şi viceprimarii, chiar i-am rugat, a explicat Matei Lupu. Puterea noastră, a Prefecturii, este de a discuta pe dânşii, de a-i ruga să participe la aceste acţiuni, dar se pare că nu au prea înţeles. Şi de aceea aş vrea, chiar şi prin intermediul dvs, să facem demersurile legale să-i rugăm sau chiar să le impunem aceste pregătiri. Dacă nu se prezintă, amenda este simbolică, de câţiva zeci de lei. Până la urmă nu e normal să nu se prezinte, pentru că învaţă ceva! Aceste cursuri chiar te învaţă, am participat în perioada cât am fost primar şi pot susţine asta. Sper să înţeleagă şi colegii noştri care sunt primari. Care sunt mai vechi au mai fost, care sunt mai noi, probabil că n-au luat-o prea în serios“.