Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Străzile sparte ar putea deveni istorie dacă municipalitatea reşiţeană reuşeşte să cadă de acord cu constructorii pentru ca Primăria să refacă drumurile.

Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei spune că vrea să pună punct haosului creat de nerefacerea străzilor după diferite lucrări şi spargeri. Iar la masa dialogului sunt chemaţi constructorul, consultantul şi operatorul judeţean de apă AquaCaraş.

„Încerc să negociez cu ei ca toate refacerile din Reşiţa să le facem cu secţia noastră, încasând banii de la constructorul respectiv“, spune şeful administrativului municipal. Acesta a dat exemplul spargerilor pentru un canal de un metru lăţime, care ar fi urmate de refaceri. În mod firesc, constructorul ar reface doar strict porţiunea unde s-a spart, deşi intervenţia afectează şi zonele din apropiere. Dacă Primăria s-ar ocupa de lucrări, nu ar mai fi refăcută strict porţiunea spartă, optându-se pentru reabilitarea întregului tronson, cu acelaşi material. Lucrări de acest gen sunt necesare în mai tot municipiul, trotuarele fiind mai puţin vizate de reabilitări. Finanţarea va fi asigurată atât din banii aferenţi refacerii, cât şi din bugetul local. Edilul spune că în principiu partenerii de dialog ar fi de acord, trebuie însă stabilit un preţ competitiv, pentru că anumite lucrări sunt dezavantajate, iar acestea sunt, de regulă, refacerile.

De cele mai multe ori, pentru străzile care rămân sparte, oamenii dau vina pe Primărie. „Sper să găsesc o soluţie, spune Ioan Crina. Dacă găsesc o înţelegere cu ei, vom încerca să refacem noi toate străzile. Şi atunci, pe bună dreptate, şi pe proiectele viitoare, cetăţeanul poate să vină la Primărie şi să spună că un anumit tronson nu este refăcut sau că nu a fost refăcut bine! Dar aşa, în afară de a-i da constructorului 2.000 de lei amendă, nu am ce să-i fac. Nu fac, au licitat şi prost vizavi de refaceri, şi atunci se întâmplă asta. Eu cred că voi rezolva şi atunci e foarte clar, voi contracta cu secţia noastră de drumuri“.