Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit primarului Ioan Popa, administraţia hotelului cere prea mult, iar investiţiile ulterioare necesare obiectivului ar fi mult prea împovărătoare pentru municipiu.

Marţi dimineaţă, şeful administrativului reşiţean a purtat discuţii cu administratorul judiciar al societăţii Turist Semenic, pentru hotelul din Centrul Civic. Edilul a prezentat concluziile în faţa aleşilor urbei, în cadrul şedinţei de consiliu local. „Legat de Hotelul Semenic, marţi am avut o discuţie cu lichidatorul judiciar al Turist Semenic, care se află în fază de insolvenţă acum, preciza primarul Ioan Popa. A fost făcută evaluarea activului la 1,5 milioane şi ceva de euro, cu o valoare de lichidare de 1,2 milioane de euro. Noi ne-am manifestat în trecut intenţia de a-l achiziţiona. Credeam că este o firmă făcută să lucreze pentru cei de acolo, însă nu, e o firmă onorabilă. (…) Discuţiile se poartă acum la cam un milion de euro cât vor ei pe ce au acolo. Eu consider că nu e oportun să intrăm în povestea asta. În cazul în care nu găsesc cumpărător până în 7 iunie, se pare că intră în faliment dacă nu aduc banii. Ei au şi faţă de noi o datorie de vreo 150.000 de euro, suntem la masa credală. Chiar dacă reşiţenii doresc – şi am aflat asta în recenzia pe care am făcut-o în Barometrul Social – să luăm hotelul şi să-l punem în funcţiune, cred că ar trebui să mai aşteptăm. Dacă era un preţ mai mic, aş fi venit la dvs cu propunerea să facem acest pas“.

După o discuţie cu specialiştii municipalităţii, concluzia a fost că investiţia în hotel nu ar merita. „Luând în considerare faptul că hotelul are circa 10.000 de metri pătraţi, şi costurile de readucere lui în funcţie – dacă ne referim aici la termie, apă caldă, apă rece, canal, curent, internet, şi după aceea partea de finisaje şi dotări, inclusiv cu mobilier –, ar ajunge la cel puţin 300 de euro metrul pătrat, înseamnă o investiţie de 3 milioane de euro peste cea de achiziţie, a explicat edilul. Nu ne-o putem asuma în această fază. Sperăm ca pe ultima sută de metri cât mai au până la declanşarea procedurii de faliment, adică undeva la începutul lunii iunie, să apară eventual un investitor, poate interesat să-l achiziţioneze şi să-l repună în funcţie. Primăria Reşiţa totuşi nu are resursa financiară acum disponibilă pentru acest gen de investiţii. Am informat lichidatorul despre acest lucru. Mai stăm, poate că în faliment, lucrurile se întâmplă mai rapid, adică procedurile de vânzare sunt cu scădere din 25, în 25 la sută, şi poate că atunci, dacă îl achiziţionăm la un preţ derizoriu, merită să investim în el“.

Cine ar fi interesat de Hotel Semenic? „Ne interesează să funcţioneze, dar din păcate pentru noi nu există niciun alt interes, decât cel pe care l-am manifestat noi, Primăria Reşiţa, spunea edilul. Există un operator care ar fi vrut să ia o parte din parter, în zona taximetrelor, să facă un restaurant. Dar, din punctul meu de vedere, e o chestiune stupidă. Oricum nu va avea autorizaţie de construcţie de la noi pentru aşa ceva. Nu poţi într-un stabiliment care e închis, circulă fantomele prin el la ora asta, să iei o bucăţică. Nu văd cum îi faci electricul, canalizarea, toate racordurile. Nu putem, nici n-am putea aviza aşa ceva“.