Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă până nu demult Primăria Reşiţa aştepta intervenţia salvatoare a altora în problema parcărilor, oamenii municipalităţii şi-au îmbrăcat haina autorităţii şi au rupt contractul. Este vorba despre denunţarea unilaterală a contractului de concesiune a activităţii de administrare a parcărilor cu plată, încheiat în 17 octombrie 2011.

Nimic neobişnuit până aici. Mai ales ţinând cont de nemulţumirile oamenilor legate de noul sistem. Numai că reprezentanţii municipalităţii nu au rupt hârtiile marţi, ci în 1 iunie, însă până în data de 5 n-au dat niciun semn reşiţenilor, cei mai interesaţi de problemă, dar nici reprezentanţilor operatorului privat.

Bogdan Mischie, şeful serviciului de parcări al firmei, spune că a aflat întâmplător despre decizia autorităţilor, în 5 iunie, când era în piaţă. Dincolo de mesele cu zarzavaturi, într-o vitrină plină cu drujbe, era afişată informarea legată de rezilierea contractului. Potrivit lui Mischie, abia în după-amiaza aceleiaşi zile a primit un document oficial.

Consecinţele rezilierii sunt aparent simple – municipalitatea va avea de plătit despăgubiri de un milion de lei, iar operatorul o parte din redevenţa pentru parcările pe care a apucat să le valorifice: minim 99.000 de lei pe an, pentru totalul de 2.200 de locuri. Acum vine rândul primăriei să dea amenzi, dacă nu sunt ridicate indicatoarele, până în dimineaţa zilei de 6 iunie, la ora 10.00. Adică operatorului i s-au dat mai puţin de 24 de ore să demonteze ce-a montat vreme de câteva luni. În ceea ce priveşte abonamentele achitate, deocamdată nu se ştie încă mare lucru.

Antoniu Mocanu