Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Au început emoţiile pentru absolvenţii de clasa a XII-a şi a XIII-a. Ei au susţinut marţi, 10 iunie, prima proba a Bacalaureatului.

Testarea de anul acesta a debutat cu proba orală la Limba şi literatura română, care are loc până pe 12 iunie. Elevii care susţin Bacalaureatul în acest an vor primi subiectele elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Acestea pot fi texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Astfel, fiecare elev va alege un subiect în faţa comisiei de examen, subiect care va consta într-un text pe marginea căruia elevul trebuie să vorbească liber. Textul poate fi un fragment dintr-o operă literară sau un text întâlnit în viaţa de zi cu zi. După cum ne-a mărturisit Dani Bodîrlău, elev la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz” Reşiţa, subiectul extras a fost „destul de dificil. Mi-a picat «Jurnalul fericirii» de Nicolae Steinhardt. Am avut la început emoţii şi am pierdut ceva timp dar am reuşit să mă adun şi m-am descurat”.

Chiar dacă s-au „descurcat” la această probă după cum ne-au declarat tinerii la ieşirea din examen, urmează alte două probe de evaluare a competenţelor dar şi examenele scrise. „La română, scris îmi este cel mai frică. E greu, sunt multe subiecte. Această probă este mai simplă. Trebuie să vorbim coerent. În plus, cunoaştem profesorii examinatori şi ăsta este un atu”, ne-a declarat Cristian Dumitrescu.

De examenul scris la limba română se teme şi Camelia Bălan: „Mi se pare foarte greu de învăţat toate comentariile”. Urmează ca de azi, 11 iunie să fie testaţi şi cei care s-au înscris pentru examenul de evaluare a competenţelor lingvistice la limba şi literatura maternă. Pentru această probă, în Caraş-Severin s-au înscris 39 de candidaţi ce vor fi evaluaţi în trei centre. Dintre aceştia, 28 de elevi vor susţine examenul la limba germană maternă în cadrul Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” Reşiţa şi la Liceul Pedagogic Caransebeş.

Alţi 11 absolvenţi de liceu vor susţine prima probă a examenului de Bacalaureat la limba croată maternă, în cadrul Liceului din Caraşova. Şi în acest an sălile de examen sunt monitorizate video, iar accesul în centrele de testare cu telefonul mobil nu este permis. Candidaţii care vor încearca să copieze vor fi eliminaţi.

Lavinia Predescu