Caraş-Severin, Romania

ANINA – Turneul Prieteniei pentru copii la fotbal, a avut loc pe stadionul din orașul Anina. La această întrecere s-au înscris șase echipe din Reșița și Anina, competiția fiind organizată între prieteni. Drept urmare, scopul întrecerii a fost acomodarea copiilor cu turneele de fotbal, dar totodată, copii s-au distrat și au socializat între ei.

Echipele au fost formate din jucători născuți între anii 2006-2007. S-au alcătuit două grupe, respectiv grupa A, care a cuprins echipele ACS Viitorul Anina 2007, A.S. Mundo Reșița Grupa 2007 și Minerul Anina 2007. Grupa B a fost formată din echipele Ursuleții din Brădet, A.S. Mundo Reșița Grupa 2006 și Asociația Humanitas Pro Deo.

Rezultatele din grupa A au fost: Viitorul Anina – Minerul Anina scor 12-0, A.S Mundo 2007 – Minerul Anina scor 3-0, A.S. Mundo 2007 – Viitorul Anina 2-5. În grupa B s-au jucat următoarele partide: Humanitas – Ursuleții scor 4-0, A.S. Mundo 2006 – Humanitas scor 1-1, Ursuleții – A.S. Mundo 2006 scor 1-3. Pentru ocuparea locurilor 5-6 din clasament, s-a disputat un joc între Minerul Anina și Ursuleții din Brădet, meci încheiat cu victoria Ursuleților cu scorul de 6-5 după loviturile de departajare.

În prima semifinală s-au întâlnit formațiile Mundo 2006 și Viitorul Anina, scor final 0-1. Cea de-a doua semifinală a cuprins echipele Mundo 2007 și Humanitas, semifinală încheiată cu victoria celor de la Humanitas cu scorul de 3-1.

Finala mică nu a mai avut loc deoarece, în această fază a competiției, s-ar fi întâlnit ambele echipe ale antrenorului Lucian Dobre. Finala a fost câștigată de Viitorul Anina cu scorul de 4-0, aceasta întâlnind în ultimul act al competiției pe echipa Humanitas Pro Deo din Reșița.

La sfârșitul întrecerii toți copii au primit diplome de participare, iar echipele de pe podium au primit cupe și medalii. Cea mai fair-play echipă a fost aleasă A.S. Mundo Reșița, iar cel mai bun portar a fost desemnat Matei Raul de la A.S. Mundo. Premiul de cel mai bun jucător a fost câștigat de Marcel Purea, iar titlul de golgheter al competiției i-a revenit lui Raul Fomitescu, ambii fiind de la Viitorul Anina.

Noi am numit această competiție Turneul Prieteniei deoarece s-a desfășurat între prieteni și nu am urmărit să câștige o echipă sau alta. Ne-am gândit ca cei mici să-și facă prieteni noi, să facă mișcare și eu zic că ne-am atins scopul. Eu sper ca pe viitor să mai putem organiza nu unul, ci mai multe turnee. Sperăm să nu rămânem cu prima ediție și să putem organiza cel puțin o dată pe an un turneul de acest gen”, a declarat Ioan Badea, antrenorul echipei câștigătoare, Viitorul Anina.

Reprezentantul Primăriei Anina, care a avut și el o echipă care a participat la acest turneu, Marian Meșinschi, a declarat: „Cred că a fost un turneu reușit, au participat șase echipe cu jucători foarte buni. Surpriza plăcută a fost echipa din Reșița, Humanitas Pro Deo care a ajuns în finală. Această formație a fost alcătuită din copii cu probleme sociale, dar cu ambiții foarte mari și vreau să îi felicit pe această cale”.

Întrecerea a fost organizată de Asociația Il Giocattolo, A.S. Minerul Anina, ACS Viitorul Anina 2014 și cu sprijinul Primăriei Anina. Asociația Județeană de Fotbal Caraș-Severin a asigurat arbitrajul. Arbitrii turneului au fost Cristian Alexandru Chitucea și Daniel Bistrian.