Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cei care au scris istorie pentru voleiul din Caransebeș s-au adunat la final de an pentru a depăna amintiri și a rememora momentele când voleiul gugulan era la cel mai înalt nivel.

Chiar dacă vârsta nu le mai permite nici măcar un set demonstrativ, gloriile voleiului din Caransebeș au revenit pe parchetul sălii din Țiglărie, la inițiativa unei foste jucătoare din perioada anilor ’80, Gina Reus, stabilită acum tocmai în Australia. Au fost ani în care Caransebeșul era singurul oraș, în afara Bucureștiului, care avea două echipe în Divizia A: Explormin (fete) și CSM (băieți).

Însă voleiul începuse deja de o bună perioadă de timp, profesorul Petru Motoș, fost jucător și apoi antrenor, aducând aminte de perioada când acest sport se desfășura pe un teren de zgură situat pe locul fostei Case a Armatei. Nu au fost uitați profesorul Popa, primul antrenor al voleiului caransebeșean, Titus Stanimirescu, cel care avea să devină unul din cei mai reputați antrenori ai României, Mircea Busu sau Doina Gheciov. Au urmat generații și generații, cu jucători formați la Caransebeș care au ajuns la un nivel foarte înalt, precum Adi Groza, Robi Mader, Nelu Țig, Cristina Tănasie, Daniela Bumbăcilă, Cristina Tătucu sau Laura Turcan.

„Datorită unor foști voleibaliști și voleibaliste s-au întâlnit cei care au făcut volei în Caransebeș. Acest oraș a fost și este un izvor de talente pentru volei. A fost o mare bucurie și satisfacție să-mi revăd foștii elevi. Sper ca voleiul caransebeșean să scoată noi talente”, a spus profesorul Motoș, care alături de Jeni Cioloca ducea echipa de băieți în Divizia A pentru prima dată. „Am fost antrenor și la CSȘ, și la echipa de Divizia A. Am venit la o întâlnire de suflet pentru voleiul din Caransebeș și am o mare mare bucurie pentru că datorită Ginei Reus am reușit să ne adunăm. Voleiul din Caransebeș a fost, este și va fi unul frumos”, a precizat și Cioloca.

Cea care a avut ideea acestei întâlniri, Gina Reus, a adăugat: „Bucuria cea mai mare după 20-30 de ani o am astăzi, când m-am întâlnit cu generațiile de aur ale voleibaliștilor. Acest micuț oraș a fost și este renumit pentru promovarea voleiului, un sport atât de iubit aici. Am avut ideea de a ne reuni noi, voleibaliștii, indiferent de vârstă, și mă bucur din tot sufeltul că ne-am văzut și ne-am recunoscut cu și fără ochelari”.

L-am revăzut printre cei prezenți și pe fostul profesor și antrenor, actualmente pensionar, Pavel Craia, un alt făuritor de talente, dar la Oțelu Roșu, care a colaborat foarte strâns cu voleiul din Caransebeș. „M-a legat de Caransebeș destul de mult voleiul, am antrenat aici, dar am și dat jucători de la Oțelu Roșu. A fost o perioadă foarte frumoasă a voleiului, de care ne amintim cu mare drag, atunci se investea în sport în România, nu ca acum, când copiii stau pe gadgeturi și nu mai fac mișcare”, a declarat Craia, antrenorul de care se leagă ultima promovare a voleiului caransebeșean la nivel înalt, în 2014, cu Banatul Caransebeș la masculin.

Întânirea s-a prelungit la un local, acolo unde toți acești oameni care au făcut cinste Caransebeșului s-au simțit bine, ca o mare familie a voleiului din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

JCS-R.M.