Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pentru prima data în istoria Salvamont, România a fost reprezentată alături de echipele de salvare cu câini din Europa, în cadrul Federației Internaționale de intervenție în salvarea montană – ICAR. Echipa de trei câini de urmă, ciobăneşti Malinois, condusă de caransebeşeanul Cristi Brecica, a primit aprecierile tuturor participanţilor la cursul din Italia, în munţii Dolomiţi.

Echipa ţării noastre a fost formată din Ion Sănduloiu alături de câinii Helios și Dara (Salvamont Argeş), Carlos Taşcău alături de Recco (Salvamont Gorj) şi câinii Asociaţiei SAR Gugulania CaransebeșVreni, Xara si Crup, însoţiţi de caransebeşeanul Cristian Brecica. „În perioada 4 – 8 mai, am participat la un curs de pregătire a câinilor de căutare-salvare a persoanelor dispărute în mediul natural și de cautare a cadavrelor, în localitatea Villanders/Villandro, din Tirolul de Sud, Italia, organizat sub egida ICAR, comisia pentru intervenția cu câini de salvare montană, forul internațional care reglementează intervenția în domeniul alpin/montan”, ne-a declarat Brecica, salvator montan atestat. Invitația a venit din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, cheltuielile fiind asigurate din sponsorizări, donații și fonduri proprii ale asociației.

Câinii – Crup, un mascul în vârstă de șase luni, Vreni, o femelă de doi ani și 11 luni, și Xara, o femelă de doi ani – rasa ciobănesc belgian Malinois, au fost apreciaţi de cei prezenţi acolo, dar mai ales de către norvegieni, oameni cu experienţă majoră în domeniu. „Vreni și Xara sunt câini cu brevet la intervenția în avalanșă, urmând a fi brevetați și pentru căutarea pe suprafață, iar Crup este în pregătire pentru salvare pe miros specific și intervenție la avalanșă. Din păcate, nu avem nici un suport sau acord de colaborare din partea autorităților, cu toate că Vreni este primul câine de intervenție la avalanșă pregătit și brevetat în ţară de Salvamont România, în anul 2015. În decembrie 2009, au murit doi oameni în Munții Țarcu, iar salvamontiștii cărășeni au căutat șase luni, punându-și viața în pericol, iar sumele cheltuite puteau fi economisite cu un câine de avalanșă. În 2013 am început antrenamentul, iar în 2016 suntem lăudați și apreciați de marile puteri ale salvării montane din Austria, Elveția, Norvegia sau Scoția”, a adăugat Cristi Brecica.