Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – O echipă de chirurgi condusă de managerul unităţii, doctorul Horea Radu, specialist în chirurgia laparoscopică, a efectuat primele operaţii de acest gen la două paciente internate în unitatea spitalicească. Potrivit acestuia, debutul chirurgiei laparoscopice la Caransebeş reprezintă încununarea unui efort de un an de zile.

„Prin această tehnică modernă chirurgicală, pacientul suportă mult mai uşor intervenţia, îşi va reveni mai repede, va primi mai puţine medicamente şi va părăsi spitalul în 2-3 zile de la intervenţie. Doresc să formez echipe de chirurgi specializaţi în această tehnică şi să lărgim pas cu pas gama de operaţii pe care le putem face pe cale laparoscopică. Pentru început voi practica operaţiile de apendicită, colecistectomia iar pe viitor voi efectua şi chistele renale şi de ovar, herniile hiatale şi alte operaţii”, a precizat reputatul chirurg.

Evenimentul de marţi a fost bine primit şi de administraţia locală, ce a alocat fonduri consistente pentru achiziţionarea laparoscopului. „Laparoscopia va reduce considerabil suferinţele pacienţilor dar şi costurile pe care spitalul le efectuează pentru a vindeca bolnavii. Caransebeşul şi zona adiacentă aveau nevoie de aşa ceva, având în vedere faptul că pentru a-şi reduce suferinţele şi timpul de internare, apelau la spitalele din Reşiţa sau Timişoara. Mai mult, avem bucuria şi privilegiul de a avea în persoana lui Horea Radu un renumit specialist care a operat în Franţa”, a precizat şi primarul Marcel Vela.

Nina Curiţa