Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vânătorii străini ocolesc judeţul nostru din cauza efectivelor reduse de vânat cu pene.

Actele normative ce guvernează vânătoarea au nevoie de modificări şi, în acest sens, şi ONG-urile şi asociaţiile de vânătoare au trimis puncte de vedere cu privire la forma acestora.

„Au fost vizate în principal segmentele legate de păsări, iar organizaţiile neguvernamentale susţin că ar trebui restricţionat vânatul la păsări. Suntem şi noi la fel de interesaţi de protejarea fondului cinegetic. Dar nu cred că vânătorii adevăraţi sunt atât de porniţi să împuşte păsări. Principala problemă a fost în cazul ciocârliei. Ea a fost luată la ţintă şi cu 50 de ani în urmă, şi cu 20, se împuşcă şi acum şi nu cred că va dispărea specia. Asta pentru că planul de recoltă a respectivelor exemplare a fost dat în urma unor calcule. Au existat cazuri în care s-a exagerat, şi mă refer la partidele de vânătoare organizate pentru vânătorii italieni, în special. Dar planul de recoltă a fost acelaşi şi nu au mai fost vânate ciocârlii în respectivul sezon. În cazul în care efectivele pe această specie nu permit, se renunţă“, ne-a declarat Mircea Ciobanu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin.

O importantă propunere de modificare a legislaţiei făcută de vânători se referă la regimul armelor şi muniţiilor în baza căreia nu se pot deţine arme de vânătoare decât de către membri ai unei asociaţii de profil. „În cazul în care nu s-a respectat această prevedere, respectivele arme vor fi scoase din registrul celor de vânătoare şi transformate, eventual, în arme de colecţie. Să fii vânător nu înseamnă doar să ai o armă şi să tragi. Fondul trebuie gospodărit şi asta înseamnă şi partea frumoasă a acestei pasiuni. Noi nu apărem cu un buchet de flori «pe sticlă», cum fac unele ONG-uri eco şi să declarăm cât iubim noi buruienile. Noi muncim efectiv în fondurile de vânătoare, introducem hrana, sarea, combatem răpitoare şi suntem singurii care am făcut valuri când am simţit nereguli, inclusiv boli, şi am cheltuit bani ca să tratăm“, a adăugat şeful vânătorilor cărăşeni.