Reactualizat la:

Povestea calda a painii de Soceni

Povestea calda a painii de Soceni
Scris de Sonia Berger - SOCENI – Când auzi sau rosteşti numele localităţii Soceni, primul cuvânt care-ţi trece prin minte este „pâine”.

Rectifica

Asocierea vine de la sine, fiindcă dacă pe drumul dintre Caransebeş şi Reşiţa sunt locuri ştiute de toată lumea, acelea sunt mănăstirea Brebu şi brutăria căreia nimeni nu-i ştie numele, însă toţi opresc maşinile în faţa ei şi ies din ea cu plasele pline de pâine. Pâine caldă, care umple de miros îmbătător habitaclul autoturismului, şi din care până acasă imposibil să nu mănânci jumătate.

Iosif Ţibru, proprietarul brutăriei, ne-a spus că afacerea a demarat-o în 1998, chiar dacă în momentul acela nu ştia absolut nimic despre pâine. Prima încercare a făcut-o însă cu patru ani înainte la Ezeriş, împreună cu un asociat, dar lucrurile nu au mers deloc bine şi a renunţat. A luat-o de la zero şi în privinţa cunoştinţelor, şi în cea a banilor. „La început n-am avut bani decât pentru doi saci de făină. Dimineaţa am vândut pâinea şi am mers şi-am mai cumpărat doi… Aşa am început. Singur, de fapt cu familia, m-a mai ajutat o vecină până când am ajuns să-mi permit să fac angajări după vreo şase luni. Acum am 18 angajaţi, şi lucrăm non-stop, 24 de ore din 24”, ne-a spus Iosif Ţibru.

Brutăria scoate cam 10-12 cuptoare pe zi, din două în două ore, fiecare cu o capacitate de 140 de pâini, ceea ce înseamnă undeva la 1.500 de pâini pe zi, pe care le vinde în cele două magazine proprii din Reşiţa şi o distribuie unui număr de nouă agenţi economici, apoi la Lugoj şi în satele din jur, brutăria rămânând, bineînţeles, locul cu cel mai bun vad.

Întrebat despre secretul „pâinii de Soceni”, Iosif Ţibru ne-a mărturisit că reţeta a luat-o de la un bătrân din Gătaia. „Am dat întâmplător acolo peste acel om, care avea un cuptor de pământ. Am avut noroc să nimeresc la bătrânul acela care făcea cuptoare din pământ, nu din şamotă, cum mai văzusem eu. I-am spus să vină să ne facă unul şi nouă, dar a refuzat. Zicea că n-avem noi bani să-l plătim ca să ne facă un astfel cuptor. Ne-a explicat că dacă ni-l face, trebuie să formeze şi oameni care să lucreze la el, dacă se strică ceva trebuie să vină tot el să-l repare, aşa că, dacă voiam să învăţăm noi, el ne spune ce şi cum… Asta se întâmpla pe vremea când am deschis prima brutărie, la Ezeriş, împreună cu asociatul meu. Ce era să facem? Ne-am dus noi la Gătaia, am lucrat de noapte vreo săptămână până am învăţat să facem pită, iar el ne-a spus toate secretele, a fost cinstit şi corect cu noi. Pe urmă ne-am apucat noi, pe cont propriu. Am mai greşit câteodată, dar am învăţat până la urmă”.

Acum Iosif Ţibru, la cei 62 de ani pe care îi are, nu mai face pâine. A format însă tineri din Soceni şi din Reşiţa care lucrează la brutăria lui.

Nu se poate spune cu exactitate câte zeci sau sute de maşini opresc zilnic în faţa brutăriei de la Soceni, şi nici cine cumpără pâine de aici. Iosif Ţibru ştie sigur că nu ratează ocazia nici prefectul judeţului, nici primarul Reşiţei. Ba, mai mult, chiar doi producători cunoscuţi de produse de panificaţie, unul din Lugoj şi celălalt din Reşiţa, când au drum pe acolo cumpără pâine de la el sau chiar trimit mașinile după ea. „Am fost la o nuntă în Gorj şi am dus pâine de-aici. La masă a venit cineva şi m-a întrebat: «Asta-i pită de-aia de-acolo, de lângă Reşiţa, de peste deal?». I-am spus că da. Cum trec şoferi pe-aici, se ştie deja de pâinea de la Soceni în toată ţara. Cum pleacă în Austria, îşi iau cu ei cinci, zece pâini şi le bagă la congelator, să ţină”. Am lăsat în urmă secretele unei pâini de succes şi am luat cu noi mirosul grâului copt în cuptor…

Taguri: ,


Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Luminița Jivan salută adoptarea bugetului
CARAȘ-SEVERIN - Șefa PSD Caraș-Severin consideră că bugetul propus de PSD-ALDE va duce la investiții și dezvoltare mai multe »
Caransebeșul – raiul mașinilor abandonate
CARANSEBEŞ - Nu mai puțin de 110 astfel de vehicule au fost identificate de Poliția Locală Caransebeș în ultimele [...] mai multe »
Marius Cornici, noul inspector şcolar general
CARAŞ-SEVERIN - Directorul Colegiului Economic al „Banatului Montan“ din Reşiţa, Marius Cornici, va fi noul [...] mai multe »
Încă cinci cazuri de gripă, confirmate! Plus un deces la Caransebeș!
REŞIŢA - Patru reşiţeni şi o orăviţeancă au fost spitalizaţi din cauza gripei, cele cinci cazuri noi de [...] mai multe »
Chisăliţă: Bugetul României este echilibrat şi susţine sănătatea, educaţia şi investiţiile
CARAŞ-SEVERIN - Bugetul pe care coaliția PSD-ALDE l-a prezentat în camerele reunite ale Parlamentului este unul cu [...] mai multe »
Cei mai buni elevi reşiţeni la matematică
REŞIŢA - Din cei 90 de elevi participanţi, 13 tineri s-au clasat pe primele trei locuri, trei cu punctaj maxim. mai multe »
Blocul lui Popa este acum al lui Dunca
REŞIŢA - După ce omul de afaceri a preluat o treime din acţiuni, a fost apreciat de primarul Ioan Popa, care a spus [...] mai multe »
Băile Neptun pe masa Ministerului Culturii
BĂILE HERCULANE - Având în vedere starea critică a imobilului din Băile Herculane, stare despre care Jurnal CS a [...] mai multe »
Borcean, Dena și Singh, față-n față cu auditul financiar al spitalului
CARANSEBEȘ - Două firme private încasează bani grei pentru servicii medicale care ar putea fi foarte bine efectuate [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou