Reactualizat la:

Povestea calda a painii de Soceni

Povestea calda a painii de Soceni
Scris de Sonia Berger - SOCENI – Când auzi sau rosteşti numele localităţii Soceni, primul cuvânt care-ţi trece prin minte este „pâine”.

Rectifica

Asocierea vine de la sine, fiindcă dacă pe drumul dintre Caransebeş şi Reşiţa sunt locuri ştiute de toată lumea, acelea sunt mănăstirea Brebu şi brutăria căreia nimeni nu-i ştie numele, însă toţi opresc maşinile în faţa ei şi ies din ea cu plasele pline de pâine. Pâine caldă, care umple de miros îmbătător habitaclul autoturismului, şi din care până acasă imposibil să nu mănânci jumătate.

Iosif Ţibru, proprietarul brutăriei, ne-a spus că afacerea a demarat-o în 1998, chiar dacă în momentul acela nu ştia absolut nimic despre pâine. Prima încercare a făcut-o însă cu patru ani înainte la Ezeriş, împreună cu un asociat, dar lucrurile nu au mers deloc bine şi a renunţat. A luat-o de la zero şi în privinţa cunoştinţelor, şi în cea a banilor. „La început n-am avut bani decât pentru doi saci de făină. Dimineaţa am vândut pâinea şi am mers şi-am mai cumpărat doi… Aşa am început. Singur, de fapt cu familia, m-a mai ajutat o vecină până când am ajuns să-mi permit să fac angajări după vreo şase luni. Acum am 18 angajaţi, şi lucrăm non-stop, 24 de ore din 24”, ne-a spus Iosif Ţibru.

Brutăria scoate cam 10-12 cuptoare pe zi, din două în două ore, fiecare cu o capacitate de 140 de pâini, ceea ce înseamnă undeva la 1.500 de pâini pe zi, pe care le vinde în cele două magazine proprii din Reşiţa şi o distribuie unui număr de nouă agenţi economici, apoi la Lugoj şi în satele din jur, brutăria rămânând, bineînţeles, locul cu cel mai bun vad.

Întrebat despre secretul „pâinii de Soceni”, Iosif Ţibru ne-a mărturisit că reţeta a luat-o de la un bătrân din Gătaia. „Am dat întâmplător acolo peste acel om, care avea un cuptor de pământ. Am avut noroc să nimeresc la bătrânul acela care făcea cuptoare din pământ, nu din şamotă, cum mai văzusem eu. I-am spus să vină să ne facă unul şi nouă, dar a refuzat. Zicea că n-avem noi bani să-l plătim ca să ne facă un astfel cuptor. Ne-a explicat că dacă ni-l face, trebuie să formeze şi oameni care să lucreze la el, dacă se strică ceva trebuie să vină tot el să-l repare, aşa că, dacă voiam să învăţăm noi, el ne spune ce şi cum… Asta se întâmpla pe vremea când am deschis prima brutărie, la Ezeriş, împreună cu asociatul meu. Ce era să facem? Ne-am dus noi la Gătaia, am lucrat de noapte vreo săptămână până am învăţat să facem pită, iar el ne-a spus toate secretele, a fost cinstit şi corect cu noi. Pe urmă ne-am apucat noi, pe cont propriu. Am mai greşit câteodată, dar am învăţat până la urmă”.

Acum Iosif Ţibru, la cei 62 de ani pe care îi are, nu mai face pâine. A format însă tineri din Soceni şi din Reşiţa care lucrează la brutăria lui.

Nu se poate spune cu exactitate câte zeci sau sute de maşini opresc zilnic în faţa brutăriei de la Soceni, şi nici cine cumpără pâine de aici. Iosif Ţibru ştie sigur că nu ratează ocazia nici prefectul judeţului, nici primarul Reşiţei. Ba, mai mult, chiar doi producători cunoscuţi de produse de panificaţie, unul din Lugoj şi celălalt din Reşiţa, când au drum pe acolo cumpără pâine de la el sau chiar trimit mașinile după ea. „Am fost la o nuntă în Gorj şi am dus pâine de-aici. La masă a venit cineva şi m-a întrebat: «Asta-i pită de-aia de-acolo, de lângă Reşiţa, de peste deal?». I-am spus că da. Cum trec şoferi pe-aici, se ştie deja de pâinea de la Soceni în toată ţara. Cum pleacă în Austria, îşi iau cu ei cinci, zece pâini şi le bagă la congelator, să ţină”. Am lăsat în urmă secretele unei pâini de succes şi am luat cu noi mirosul grâului copt în cuptor…

Taguri: ,


Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Alti 25 de migranti prinsi la Frontiera de vest
GRĂDINARI - Nu mai puţin de 25 de cetăţeni străini au fost prinşi în dimineaţa de vineri, 24 martie, în zona de [...] mai multe »
Caras-Severinul are buget
CARAȘ-SEVERIN - În ședința ordinară din 23 martie, consilierii au votat bugetul Consiliului Județean [...] mai multe »
CSM Resita, victorie pentru Gigi Roua
REȘIȚA - Rosso-nerii vor juca sâmbătă cu gândul la legendarul maseur din Valea Domanului. mai multe »
Intre datorie si pasiune
REŞIŢA - Cele două se pot împăca bine, după cum a demonstrat-o, din nou, comisarul de poliţie Flavian Savescu, [...] mai multe »
Lipsa permisului i-a rapit libertatea
CARANSEBEŞ - Un tânăr de 24 de ani, din Caransebeş a ajuns după gratii după ce a fost condamnat la închisoare [...] mai multe »
Chemarea la rugaciune, mai puternica
BREBU - Credincioșii și obștea Mănăstirii Brebu din județul Caraș-Severin își vor îndrepta pașii la sfintele [...] mai multe »
Nu s-a putut pana in iunie
REȘIȚA - Deși directorul Teatrului de Vest din municipiu, Nicolae Dumitru Vlădulescu, și-a depus demisia la [...] mai multe »
A inceput Luna plantarii arborilor
CARAȘ-SEVERIN - Direcția Silvică județeană a demarat acțiunile dedicate manifestării tradiționale, cunoscute sub [...] mai multe »
Incepe curatenia de primavara la Caransebes
CARANSEBEȘ - Primăria, operatorul local de salubritate Transal Urbis și Serviciul Public de Întreținere și [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou