Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cei care lucrează cu bormaşina, cei care dau muzica tare sau fac gălăgie în locuinţă peste o limită admisă, riscă să fie mai săraci cu 1500 de lei.

Cred că toată lumea a trecut prin experienţa zgomotelor care înnebunesc. Fiecare dintre noi a avut un vecin care şi-a modernizat baia sfredelind parcă până în creierele noastre, fiecare are în preajmă un individ aproape surd de care ştie tot cartierul când ascultă muzică. Şi fiecare are nevoie de linişte, chestie la care s-au gândit şi senatorii României. Potrivit unei legi adoptate de Senat, „constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe între orele 7-14 şi 16-23 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate. Tot contravenţie constituie depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB între orele 14-16 şi 23-7 măsurat în condiţii similare.” De asemenea şi patronii de baruri, aflate în apropierea spaţiilor de locuit, sunt pasibili de sancţiuni serioase, potrivit unor noi prevederi legale. Nu întâmplător, proiectul a fost numit şi legea anti-bormaşină. Amenzile pot ajunge până la 1500 de lei.

„Se miră şi ăştia ce legi să mai dea. Acuma nu poţi plăti o firmă de construcţii doar două ore pe zi, când te apuci de reparat prin casă. Cred că dacă ceri îngăduinţă vecinilor se rezolvă. Sigur, vor fi unii care se vor bucura să pârască imediat, dar să te apuci să dai o lege împotriva bormaşinii este cam ciudat“, ne-a spus Dorin Cârpean din Reşiţa.

„Toţi suntem sensibili la zgomote, dar legile astea sunt inutile. Cine se apucă acum să reclame, să chemi să îţi măsoare decibelii prin casă, până vine cel care îi măsoară, cel cu bormaşina ia o pauză şi tot aşa. O lege ca să fie lege, oricum nu va ţine nimeni cont de ea“, crede Vasile Creţu, un alt reşiţean pe care legile nu îl prea impresionează.

„Eu zic că este bine pentru cei de la oraş, pentru noi la sat e degeaba. Pe cine dracu interesează că îţi urlă câinele, că dai cu roaba de pereţi sau alte alea. Ăia de la oraş nu au loc unii de alţii, noi la Brebu avem“, ne-a spus Nicolae C., cetăţean al comunei Brebu.

Sigur, părerile sunt împărţite şi amuzante. Cert este că cei care nu suportă zgomotul făcut de vecini pot apela la un specialist care va măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui aparat. Măsurătoarea se face în interiorul casei, cu ferestrele închise. De asemenea, orice secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii. Însă partea oarecum amuzantă este cea care face apel la…simţurile poliţiştilor. Legea prevede ca atunci când nivelul decibelilor nu poate fi măsurat din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic sau de natura zgomotului produs, constatarea se va face pe baza…propriilor simţuri ale agentului chemat la faţa locului. Dacă nu ar fi amuzantă prevederea cu simţurile poliţistului, ar fi chiar interesantă… În rest, important de reţinut este doar faptul că dacă deranjaţi prea mult liniştea, vă puteţi alege cu o amendă de 1500 de lei.