Acest lucru nu va fi însă greu, căci rafturile magazinelor din municipiu s-au umplut, peste noapte, cu produse pentru post. De la brânză şi caşcaval, până la cârnaţi şi crenvurşti, toate preparate fără lapte sau carne. Însă, cei care poftesc la aceste delicatese trebuie să scoată mulţi bani din buzunare, căci preţurile nu sunt deloc ieftine.
Duminică a fost ultima zi în care s-a mâncat de dulce. De ieri, credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici au intrat în Postul Mare, iar timp de şapte săptămâni aceştia nu vor mai consuma alimente de origine animală. Acest lucru nu va fi însă greu, căci rafturile magazinelor şi supermarket-urilor din municipiu s-au umplut, peste noapte, cu produse pentru post. În ultimii ani, comercianţii şi procesatorii de carne au înţeles că pot face bani frumoşi, dacă promovează pe piaţă o gamă cât mai variată de produse vegetale.
Aşa se face că alimente precum brânza, caşcavalul, cârnaţii, crenvurştii, pateul sau ciocolata sunt preparate fără lapte, carne sau ouă, numai bune de consumat în cele şase săptămâni de abstinenţă. Deşi astfel de alimente „fac cu ochiul“ cumpărătorilor, niciodată aceştia nu vor avea certitudinea că produsele sunt de post sau respectă reţetarul. Cu toate acestea, cei care „poftesc“ la aceste delicatese trebuie să bage adânc mâna în buzunare, căci produsele nu sunt deloc ieftine.
Preţul unui pateu de post variază între 2,1 şi 3,5 lei, în timp ce pentru 200 de grame de crenvurşti sau cârnaţi, cumpărătorul trebuie să plătească între 6,5 – 7 lei. Kilogramul de caşcaval vegetal este de 20 de lei, iar brânza tofu are preţuri care pornesc de la 4,5 lei pentru 200 de grame.
Nici fructele sau legumele nu sunt mai ieftine. Profitând de această perioadă, comercianţii din pieţele agroalimentare reşiţene au majorat preţurile în ultimele zile, spre nemulţumirea cumpărătorilor. „Şi aşa legumele şi fructele aveau preţuri mari, acum că le-au scumpit e şi mai rău. Dacă ar fi să mâncăm numai salate, cu 6 lei kilogramul de roşii şi 8 lei cel de castraveţi, ajungem la sapă de lemn. Aşa că ne rezumăm la cartofi, fasole uscată şi mere“, ne-a spus reşiţeanca Lia Todor.
Milena Micanovici spune că nu ţine post întotdeauna, dar atunci când o face se rezumă la mâncăruri făcute-n casă. „Am pus pentru iarnă zacuscă, varză, compoturi, murături, la care adaug cartofi, paste şi alte preparate care nu sunt scumpe“, mai spune femeia. La rândul lor, comercianţii din pieţe spun că preţurile „piperate“ sunt justificate, având în vedere că acestea sunt aduse din import.
Roxana Nafiru
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro