Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sătui de stresul pe care reorganizarea companiei naţionale îl aduce, poştaşii s-au revoltat. Sute de sindicalişti din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română au protestat marţi, 2 iulie, în faţa Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Angajaţii acuză ameninţarea cu reorganizarea la care sunt supuşi încă din luna mai a acestui an şi pierderile pe care le înregistrează.

La nivel naţional, vor fi restructurate peste 1.400 de posturi, fiind vizate cele administrative, tehnice sau economice. „Am participat şi noi, cu o delegaţie de nouă oameni, la manifestarea de la Bucureşti. Toţi cei nouă eram în timpul nostru liber – acea zi liberă neplătită la care am fost obligaţi de către companie – şi am protestat. Suntem de ceva vreme anunţaţi că întreaga companie se restructurează şi se reorganizează. Încă din luna mai auzim că se vor desfiinţa subunităţi şi se va trece la reducere de personal. Aceste informaţii şi prevederile noului Cod al Muncii s-au adunat şi ni s-au pus ca un nod în gât. Prin urmare, am trecut la proteste“, a precizat Ion Răitaru, preşedintele Sindicatului „PoştaşulCaraş-Severin.

Potrivit sindicaliştilor din companie, există temeri privind desfiinţarea unor puncte de lucru în judeţ şi pentru faptul că zeci de oameni din cei peste 500 câţi muncesc în Caraş-Severin vor fi afectaţi.

„Nu prea ştim ce se întâmplă şi ce vom face de acum. Ştim însă că se lucrează la normări, se iau în seamă diferite calcule care se bat cap în cap cu realitatea. Este un cerc vicios, pentru că la normarea pe fiecare agenţie şi pe fiecare localitate intervin aceste zile libere pe care am fost obligaţi să le luăm şi care vor trage în jos calculele finale. Deşi nu există o dată fixă privind marea restructurare, sunt avansate idei care anunţă luna septembrie pentru acest demers. În fiecare lună, din mai 2011, aşteptăm ca luna următoare să aflăm că vom fi daţi afară şi că unele puncte de lucru vor dispărea. Este un stres suplimentar care nu ne ajută în muncă“, a mai amintit preşedintele sindicatului „PoştaşulCaraş-Severin.

Flavius Rotariu