Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iniţial, distribuirea ar fi trebuit să fie făcută prin intermediul medicilor de familie.

Cardurile naţionale de sănătate vor fi distribuite prin poştă, potrivit proiectului făcut public de Ministerul Sănătăţii. În cazul în care asiguratul nu va fi găsit la domiciliu, de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate, în raza căruia se află locuinţa acestuia.

Prin acest proiect act normativ, autorităţile reglementează cadrul legal privind modalitatea de distribuţie către asiguraţi a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

„Introducerea cardului naţional va îmbunătăţi mecanismul de control al costurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, cardul naţional de sănătate reprezintă un mecanism suplimentar de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale, asigurând accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare în caz de urgenţe medicale, precum şi valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul şi schimbul de date în condiţii de deplină siguranţă si protecţie a datelor cu caracter personal, conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene”, precizează ministerul.

Operatorul de servicii poştale va face dovada predării cardurilor către asiguraţi pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora. Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate şi va fi predat lunar acesteia împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraţilor. „Încă nu am primit notificări din partea ministerului sau a CNAS, dar este cert faptul că au fost deja tipărite peste opt milioane de astfel de acte. Intenţia autorităţilor de la Bucureşti ar fi aceea ca, până la finalul lunii septembrie, să fie distribuite 15 milioane de carduri”, a precizat preşedintele director general al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic.

Flavius Rotariu