Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Direcţia Sanitar Venerinară a explicat că se impun restricţii drastice pentru a evita impactul economic.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat să intervină pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural de joi, pentru a atrage atenţia asupra riscului ce îl comportă pesta porcină africană.

„Niciun caz nu a fost diagnosticat vreodată în România. Sunt două focare în Republica Moldova. Am primit o adresă privind evoluţia acestei boli. Am solicitat întrunirea organismului care se ocupă de combaterea bolilor pentru a adopta un plan de măsuri în sensul de a ridica gradul de atenţie al crescătorilor. Impactul asupra siguranţei alimentelor este nul în ideea în care boala nu se transmite la om. În schimb, impactul economic este foarte mare, pentru că mortalitatea animalelor este ridicată şi costurile măsurilor profilactice la fel. S-ar impune restricţii privind mobilitatea animalelor, exportul şi organizarea unor eventuale târguri“, a explicat Dorin Imbrea, reprezentantul DSVSA Caraş-Severin.

Restricţii similare în județ privind bovinele au afectat organizarea recentului târg de la Răcăşdia.