Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta spunea primarul Ioan Popa, în alocuţiunea susţinută cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române.

Centrul Civic al Reşiţei s-a animat din nou miercuri, 3 aprilie, jandarmii fiind cei care au primit felicitări din partea cetăţenilor şi a oficialităţilor, cu prilejul aniversării a 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. În faţa palatului prefectural, PSS Lucian Mic a deschis evenimentul cu un serviciu religios, urmat de alocuţiunile oficialităţilor, prefectul Matei Lupu dând citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, iar col. Alexandru Tobă pe cel al inspectorului general al Jandarmeriei Române, col. Cătălin-Ionuț Sindile. Au fost înmânate plachete şi distincţii aniversare, fiind înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim doi ofițeri și trei subofițeri.

Primarul Ioan Popa a ţinut să le transmită jandarmilor cărăşeni un gând bun şi să le mulţumească în mod special pentru colaborarea instituţională existentă şi, „chiar dacă suntem la ceas aniversar, cred că se cuvine să vă doresc ca anatema pusă pe obrazul Jandarmeriei anul trecut, în 10 august, să fie risipită cât mai urgent cu putinţă pentru că este incorect – aşa cum spunea Prea Sfinţia Sa – să blamăm instituţii întregi pentru lucruri care poate sunt particularităţi întâmplate din cauza unor conducători vremelnici. Toţi suntem vremelnici şi cred că toţi trebuie să ţinem cont întotdeauna că avem un singur comandant suprem. El este poporul român şi pe el trebuie să-l slujim cu toţii“.

Apoi trupele au „descins“ în faţa palatului prefectural, unde s-a derulat o serie de exerciţii demonstrative, incluzând arte marțiale, dresaj cu câinii de serviciu și o intervenție a subunității antiteroriste într-un caz de atac asupra unui transport special, iar cei mici s-au putut amuza cu o tiroliană amenajată ad-hoc, lângă skatepark-ul din Centrul Civic.