Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Edilul declară că nu mai vrea să facă jocurile operatorului de transport şi să deconteze abonamente de care nu beneficiază în realitate nimeni.

Operatorul reşiţean de transport reacţionează la decizia municipalităţii de a impune reguli mai stricte în cazul subvenţiilor pentru călătorii, acordate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora. La jumătatea lui 2016 – după ce a constatat că autoritatea locală înregistrează datorii impresionante faţă de operatorul de transport din cauza subvenţiilor acordate, dar neplătite de vechea administraţie –, Consiliul Local Reşiţa a decis impunerea de restricţii atât în cazul celor cu dizabilităţi, cât şi în cazul pensionarilor. În cel din urmă caz, se acordau lunar 16 tichete de călătorie gratuită celor cu pensii de cel mult 800 de lei. Gratuitatea era acordată, indiferent de venituri, pensionarilor trecuţi de vârsta de 70 de ani. Măsura municipalităţii a coborât plafonul la 600 de lei, indiferent de vârstă, şi a redus numărul tichetelor de la 16 la 10. În cazul celor cu dizabilităţi, municipalitatea a decis să nu mai deconteze abonamentele tuturor celor care figurează pe liste ca persoane cu handicap şi însoţitorilor acestora, ci doar celor care folosesc efectiv aceste abonamente. Aşa s-a ajuns ca municipalitatea să reducă 80% din subvenţii, așa cum remarca primarul Ioan Popa, după introducerea acestor măsuri. Acesta a precizat că numărul pensionarilor beneficiari a scăzut de la 5.000, la 1.200, iar cel al persoanelor cu dizabilităţi, de la 1.800, la 300.

Şi dacă n-a avut reticenţe vizavi de modificările intervenite în cazul pensionarilor, operatorul municipal de transport s-a declarat lezat în interesele sale legitime. „Ro-A-Tirul ne solicită revenirea la acordarea subvenţiilor pentru persoanele cu handicap aşa cum o făceau până acum. Cu alte cuvinte, să luăm tabelul de la doamna Ana Vasile (de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – n.r.), să-l dăm la Ro-A-Tir şi dânşii să ne facă factura. N-o să acceptăm aşa ceva şi nu vom accepta niciodată aşa ceva! Pentru că sunt nenumărate persoane care sunt non-transportabile, care sunt imobilizate la pat, spre exemplu, sau persoane care sunt plecate din Reşiţa luni bune şi Ro-A-Tir nu poate face dovada că au exercitat acest serviciu pentru aceste persoane. Noi ştim că persoanele cu handicap au dreptul la transport gratuit. Îl acordăm în baza unui abonament!“.