Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – … pe bicicletă! Aşa sună invitaţia făcută de primarul Reşiţei după ce a decis, împreună cu consilierii locali, să elimine actuala interdicţie de a se circula cu bicicleta prin parcuri.

Exista înainte de Revoluţie o teamă prin rândul copiilor şi tinerilor reşiţeni, care evitau să treacă prin piaţa centrală a municipiului, „din cauza lui nenea miliţianu’, care te lasă fără ventile şi fără perciuni“. Anii au trecut, iar robinetul libertăţii a fost deschis şi pe străzile Reşiţei, mai puţin în Centrul Civic, la capitolul circulaţiei bicicletelor, care a rămas interzisă ca să protejăm prichindeii nebiciclişti, liniştea bătrânilor urbei care se plimbă printre porumbei, dar şi dalele aproape biodegradabile din piaţă. Şi, culmea, la trei decenii de atunci, aleşii reşiţenilor n-au ştiut că în parcuri şi în multe alte zone din municipiu este interzisă circulaţia bicicletelor.

Cea mai recentă întâlnire a consilierilor locali le-a adus în faţă, printre altele, Planul de Ordine şi Siguranţă Publică al municipiului, unde, în mai toate zonele, poliţiştii locali trebuiau să stea cu ochii pe biciclişti, să nu care cumva să vadă vreunul. După discuţii că planul trebuia să ajungă acolo, pe mese, într-o altă formă, că Poliţia Locală ar fi trebuit să aducă altul, directorul executiv Alexandru Ciati a explicat că planul respectă întru tocmai o hotărâre dată tot de aleşii reşiţenilor, prin care circulaţia bicicletelor este interzisă în anumite zone. În consecinţă, trebuie modificată întâi hotărârea de consiliu, apoi planul de ordine, pentru ca abia apoi roţile bicicletelor să poată muşca, în voie, din dalele din centru, aşa că proiectul a fost retras.

Deocamdată, însă, tinerii reşiţeni nu prea au unde să se plimbe cu bicicleta. „Vă spun cu sinceritate că nu am răsfoit acest proiect şi îmi cer scuze pe această cale copiilor care mi-au cerut să fac o modificare de hotărâre de consiliu local privind libertatea de a circula cu bicicleta în piaţa din Centrul Civic şi aşa mai departe, mărturiseşte primarul Ioan Popa. Vom modifica hotărârea de consiliu local şi vom da acces cu bicicletele în oraş“.