Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nici ministrul de Finanţe n-a scăpat de supărarea edilului, despre care spune că face o „escrocherie“ pentru că se pregăteşte să ne dea cu o mână şi să ne ia cu două.

O nouă şedinţă de consiliu local a fost pusă în scenă joi, la Reşiţa, când aproape toate proiectele au fost votate cu unanimitate de voturi. Capitolul Diverse, însă, a fost cel care a stârnit furia vulcanului, când şeful administrativului reşiţean a acuzat guvernul că fură Reşiţa. Proaspăt întors din capitală, primarul Ioan Popa a spus că municipiile au reuşit să obţină, de la Guvern, o reparaţie pentru banii tăiaţi bugetelor locale o dată cu scăderea impozitului pe venit, de anul trecut. Adică dacă în trecut beneficiam de 43% din cota de impozit de 16%, s-ar putea să primim 67% din actuala cotă de impozit 10%. Numai că Guvernul va pune în cârca autorităţilor plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a salariilor însoţitorilor, sume care depăşesc cu mult „mărinimia“ executivului.

„Ministrul Teodorovici face o escrocherie, a declarat, în plină şedinţă, primarul Ioan Popa. Asta se numeşte escrocherie, să dai impresia că dai mai mult, dar de fapt iei mai mult, înseamnă să fii un escroc! Nu poţi să faci aşa ceva! Anul trecut ne-au furat 3 milioane de euro! Nouă, la reşiţeni, atâta ne-au furat! Prin faptul că ne-au redus cei 43%, scăzând impozitul pe venit de la 16 la 10%. Şi acuma ne mai taie încă juma’ de milion, uite-aşa ca să ne liniştească de tot!“.

Edilul spune că ar fi totuşi de acord ca autoritatea locală să aibă în grijă şi persoanele cu handicap, cu condiţia ca municipalitatea să aibă controlul unor reexaminări mai serioase, acuzând că pe listele celor afectaţi s-ar afla persoane cu „atacuri de panică, depresii şi alte boli ciudate“ şi că indemnizaţiile s-ar fi dat cu foarte mare uşurinţă. În clipa de faţă, la Reşiţa, figurează ca indemnizate 623 de persoane cu handicap şi 155 de salarii aferente însoţitorilor.