Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei s-a declarat supărat pe profesori, întrucât îi îndrumă pe tinerii doritori de o meserie tot spre vechile şcoli profesionale, unde nu beneficiază de nimic din ceea ce oferă sistemul dual.

Ioan Popa, primarul Reşiţei, a adus în centrul atenţiei subiectul atunci când a vorbit despre comasarea celor două colegii tehnice din municipiu, măsură pe care a declarat că nu o doreşte, dar care este una necesară. Edilul a spus despre dascălii de la colegiile tehnice că vor doar să-şi asigure stabilitatea şi nu fac nimic pentru a-i îndemna pe tineri să aleagă o calificare cu garanţia angajării, pe un drum educaţional care le oferă şi o serie de facilităţi financiare.

Şi pentru că profesorii de la cele două colegii stau cu mâinile în sân, edilul se declară pregătit să ia în mâini frâiele acţiunii şi să meargă în judeţ, să atragă tineri spre Reşiţa: „Eu, în primăvara viitoare, am promis şi voi face. În martie, aprilie, mai mă voi duce cu ei să aducem copii din judeţ în oraş. Când am avut întâlnirea cu şcoala duală, am avut un băiat de la Pârvova care era extrem de încântat că pe perioada de vară a putut să lucreze şi a primit un salariu, şi drept urmare l-a adus şi pe fratele lui de la Pârvova, şi pe vărul lui de la Pârvova. Ei, după aceşti copii de la Brebu, Bozovici, Eftimie Murgu, Pârvova, Naidăş trebuie să mergem, să-i aducem la Reşiţa! Şi eu am fost totalmente nemulţumit de faptul că eu nu am văzut că oamenii ăştia s-au bătut să aducă copiii ăştia aici!“.

Există însă şi excepţii de la „revolta“ faţă de şcoala duală, şeful administrativului reşiţean dând exemplul Colegiului Economic, unde au venit mai mulţi tineri decât locurile disponibile. „A fost o discuţie între Tehnologice şi Economic, unde dl director Cornici s-a supărat că i-am băgat în aceeaşi oală, preciza Ioan Popa. Într-adevăr, ei au avut mai mulţi elevi decât aveau locuri. Nu intru în detalii, eu nu vreau să vorbesc despre oameni acum neapărat. Vreau să vorbesc despre faptul că, dacă în primul an am avut 130 de solicitări pentru şcoala duală şi s-au acoperit; în cel de-al doilea an am avut 260 de solicitări, şi au fost tot 130 de elevi. Şi pe mine chestiunea asta m-a deranjat pentru că clasele de profesională, alea vechi, au rămas şi sunt ocupate de copii, şi eu nu înţeleg lucrul ăsta!“.

Întrebat dacă crede că profesorii sabotează sistemul dual, edilul a răspuns răspicat: „Păi eu vă întreb pe dvs: dacă vi se dă la o profesională duală 400 de lei pe lună, cazare, masă, de ce v-aţi duce la şcoala cealaltă? Aveţi o explicaţie logică? Eu nu am! Dacă o inventează cineva, o aştept şi eu, s-o ascult. Hai să încercăm să reclădim totul pe alte baze, pe alte fundamente, asta vreau!“.