Caraş-Severin, Romania

EZERIŞ – Peste 400.000 de lei au fost investiţi în clădirea care devine de acum casa voluntarilor pentru situaţii de urgenţă.

După opt luni de muncă, sediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă este gata. Clădirea are o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi şi a fost ridicată de la zero, din fondurile proprii ale Primăriei Ezeriș. Investiţia se ridică la suma de 420.000 de lei, potrivit declaraţiilor primarului Ioan Rusu, care îşi doreşte acum să şi doteze unitatea cu cele necesare pentru buna funcţionare a serviciului.

„În funcţie de bugetul de care vom dispune în 2018, sau în anii ce vor urma, ne dorim să achiziţionăm şi o autospecială de capacitate medie, de opt – zece tone, pentru stingerea incendiilor, precum şi un buldoexcavator, necesar nu doar pentru situaţiile de urgenţă, ci şi pentru descarcerări, deszăpeziri, decolmatări. Estimativ, am avea nevoie de 30 – 40.000 de euro, pentru cumpărarea lor. Am studiat piaţa, iar dacă le achiziţionăm din străinătate, am ieşi mult mai ieftin“, a precizat Ioan Rusu.

Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă numără 37 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Dintre acestea, 12 sunt pompieri voluntari, câte şase în fiecare localitate. Cele mai „active“ perioade pentru voluntari sunt lunile de toamnă şi primăvară, atunci când locuitorii îşi curăţă terenurile agricole. Nu de puţine ori, pentru stingerea incendiilor a fost nevoie şi de intervenţia lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“. „Este nevoie de pompieri în localitate, dar aş prefera să nu aibă activitate mare. Să lucreze mai mult pe partea de prevenţie. Mi-aş dori să fac din acest serviciu unul permanent, 24 din 24 de ore, aşa cum am văzut că se întâmplă într-o localitate din Austria. La fel ca şi la noi, locuitorii fac voluntariat. Acolo este o mândrie să faci astfel de acte, şi chiar dacă fiecare are propria meserie, se programează din timp pentru a putea face de serviciu o dată sau de două ori pe lună. La rândul ei, comunitatea îi sprijină simbolic“, a mai precizat primarul comunei Ezeriş.