Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru nerespectare legii privitoare la prevenirea şi stingerea incendiilor, amenzile au fost usturătoare.

Activitatea Inspecţiei de Prevenire a ISU Semenic s-a concretizat, pe parcursul anului trecut, în peste 1.130 de controale în domeniul situaţiilor de urgenţă din care: opt la obiective de investiţii, 343 la operatori economici, două la obiective care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase, 682 la instituţii publice, la construcţii hidrotehnice, în localităţi şi la adăposturi de protecţie civilă. „Atribuţiile de control şi îndrumare s-au materializat prin depistarea a 4.333 deficienţe, 3.459 pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor şi 874 pe linie de protecţie civilă. Peste 300 au fost soluţionate operativ pe timpul controlului. Pentru încălcări ale prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, aproape 3.000 de avertismente şi peste 200 de amenzi contravenţionale în cuantum ce depăşeşte 630.000 lei“, se precizează în raportul ISU Semenic.

În prezent, la nivelul judeţului sunt constituite 77 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, în toate unităţile administrativ teritoriale şi 13 servicii private la operatorii economici. „Din cele 77 de servicii voluntare, 11 nu au angajaţi şefi serviciu. Atribuţiile sunt îndeplinite prin cumul, la patru localităţi, de către alţi angajaţi ai primăriilor, iar la alte şapte nu există personal desemnat nici măcar prin cumul. Cu toate acestea, faţă de anul 2015, numărul şefilor SVSU angajaţi a crescut de la 63 la 66, menţinându-se în continuare procedura greoaie de încadrare a acestor posturi vacante. 19 servicii voluntare de categoriile a III-a şi a IV-a au în dotare 22 de autospeciale pentru stingerea incendiilor în funcţiune, majoritatea având o vechime de peste 15 ani“, se mai specifică în documentul amintit.